۲

Google Maps چیست و چگونه ما را راهنمایی می کنند؟!

بازدید 2952

گوگل مپس

Google Maps یک محصول وب از کمپانی گوگل است.گوگل مپس یا گوگل مپ و به انگلیسی Google Mapsبه معنی نقشه‌های گوگل‏ که درحال حاضر هم بصورت وب قابل مشاهده است و هم میتوانید آنرا بصورت اپلیکیشن پس از دریافت و نصب استفاده کنید.نقشه های گوگل در اصل عکسبرداری هوایی از مناطق کره زمین می باشد

در گوگل مپس، نقشه‌های دقیق و کاملی از زمین ارائه می‌گردد. گوگل مپس از فن‌آوری‌هایی چون Tele Atlas استفاده می‌کند. در نقشه‌های گوگل سه بخش وجود دارد:
۱- فهرست‌های نقشه: نقشه‌های موجود را در دسته بندی‌های گوناگون ارائه می‌دهد.
۲- نقشه‌های من: کاربران گوگل می‌توانند با استفاده از ابزارهایی که در این بخش در اختیار آن‌ها قرار می‌گیرد، به طراحی و اشتراک‌گذاری نقشه‌ها بپردازند.
۳- آیکون‌هایی که می‌توان نقاط مختلف بر روی نقشه را با آنها علامت گذاری کرد.

گوگل مپس

badge-g

گوگل ارث

badge-g

گوگل با اصلاحاتی سعی کرده چهره متمایزی از خدمت نقشه خود به نمایش بگذارد. تا از رقبای خود  همواره پیشی بگیرد درسطور ذیل ده نکته کاربردی برای استفاده بهتر از نقشه گوگل آمده است.

۱- جستجوی هوشمند

یکی از تغییرات عمده نقشه گوگل ۲۰۱۳، دل کندن از زرق و برقِ حواشی نقشه و جایگزین کردنِ همه آنها با یک جعبه جستجو ست. درست مثل معادل آن در صفحه جستجوری سایت گوگل، این جعبه هم بیش از آنچه فکرش را بکنید باهوش است. برای امتحان این کوئری را امتحان کنید Hospitals, Tabriz, Iran. حتی می توانید با وارد کردن مختصات طول و عرض جغرافیایی محل مورد نظر دنبال آن بگردید و مسیر خود به آنجا را پیدا کنید. در همان حالی که تایپ می کنید نقشه گوگل هم با پیشنهادهای خود برای رسیدن به کوئری مطلوب به کمک شما می آید.

۲- جستجوی محلی

وقتی در مرحله اول به یک محله رسیدید، می توانید با اضافه کردن چند کوئری، نشانی دقیق را پیدا کنید. می توانید با زوم‌پیش (Zoom in)، جزئیات نقشه و زوم‌پس (Zoom out)، مناطق بیشتری را از نظر بگذرانید. در ضمن بعد از این می توان نتیجه جستجوهای انتزاعی تری چون «Family Fun» یا «Indoor Activities» را هم از نقشه گوگل انتظار داشت.

۳- همه چیز را ببینید

اگر می خواهید همه اطلاعاتی که  گوگلاز یک محله‌ی به خصوص دارد را مشاهده کنید کافی ست روی منطقه مورد نظر زوم کنید، سپس نوشته های داخل جعبه جستجو را پاک کرده، یک علامت ستاره (*) وارد کنید و دکمه Enter را بزنید.استفاده از ستاره، روش خوبی برای کسب اطلاعات بیشتر از مناطقی ست که پیش تر به آنجا نرفته اید. با این روش نقشه گوگل را مجبور می کنید مکان های ثبت شده را بدون شخصی سازی نتایج به شما نشان دهد.

۴- مسیریابی

نقشه گوگل بسته به اینکه از کجا به کجا می روید گزینه های مختلفی به شما پیشنهاد می دهد. اگر از مسیر خاصی می خواهید به مقصد برسید باز گوگل راهکاری برای شما دارد؛ نشانگر را روی مسیر مشخص شده با رنگ آبی حرکت دهید تا نقطه های سپید ظاهر شوند. حالا می توانید از جایی که به تغییر مسیر نیاز دارید نقطه سپید را برداشته و روی جاده مورد نظرتان قرار دهید. خودِ نقشه، باقی کار را می کند و اطلاعات مسیر جدید را به آگاهی شما می رساند.همچنین با کلیک روی Step-by-step می توانید به جزئیات مسیر حرکت دست یافته و با قدم به قدم دنبال کردنِ آن، به مقصد برسید.

۵- OK Maps

با وارد کردن عبارت بالا یعنی Ok Mapsدر جعبه جستجو می توانید نقشه و مسیری که جُسته اید را به صورت آفلاین در تلفن خود ذخیره کنید تا در هنگام ضرورت از آن استفاده نمایید. این ویژگی به خصوص در سفر و در شرایطی که به اینترنت سلولی دسترسی ندارید بسیار کاربردی و مفید است.

۶- اشتراک گذاری مکان ها

گوگل هنوز امکان اشتراک گذاری را به نقشه جدیدش نیاورده و فعلاً باید این کار را با کپی کردن URL انجام دهید.

۷- دوبار-تپ برای زوم کردن

وقتی از تلفن خود برای مسیریابی استفاده می کنید کمتر پیش می آید که هر دو دستتان آزاد باشد، اما در این صورت هم می توانید زوم‌ به پیش و پس کنید؛ کافی است روی صفحه دوبار تپ کنید ولی بعد از تپِ دوم، انگشت خود را بر ندارید، در همان حال با بالا بردن انگشت می توانید زوم‌پیش و پایین آوردن آن زوم‌پس کنید. این روش برای هر دو نسخه اندروید و iOS نقشه گوگل جواب می دهد.

۸- از گوگل پلاس هم استفاده کنید

اگر قصد پیدا کردن رستورانی خوب را دارید ولی نمی دانید کدام یک از رستوران های روی نقشه را انتخاب کنید، گوگل راهکار مفیدی برای شما دارد. در همان جعبه جستجو عبارت by:Circles را وارد کنید تا از نظرات دیگران درباره آنها مطلع شوید یا اینکه روی رستورانی روی نقشه کلیک کنید و از منوی سمت راست، Reviews را انتخاب نمایید تا مستقیماً به نظرات مردمیِ مرتبط با آن مکان فرستاده شوید.

۹- نشانی پستی را هم پیدا کنید

هرچند این ویژگی در ایران کاربردی ندارد ولی به هر حال اطلاع داشتن از آن هم بی ضرر است. کافی است جعبه جستجو را خالی کنید و بر روی خیابان یا هر مکان دیگری روی نقشه کلیک کنید تا از نشانی و شماره پستی آنجا مطلع شوید.

۱۰- نقشه کشی گوگل را خودتان در دست بگیرید

گوگل امکانی به نام Map Maker در اختیار کاربرانش قرار داده تا بتوانند در غنا بخشی به نقشه این شرکت موثر باشند. شما می توانید با استفاده از این ویژگی، مکان هایی که در نقشه جای شان را خالی می دانید، به آن اضافه کنید یا اگر اشتباهی در نقشه وجود دارد، اصلاحش نمایید.توصیه می کنیم به نقشه گوگل که دستی هم به سر و روی آن کشیده شده سری بزنید و آنچه در این مطلب گفتیم را به خوبی یاد بگیرید. مطمئن باشید با وجود سرعت کم اینترنت، باز هم می تواند کمک حالتان باشد.

تاریخچه

گوگل مپس در ابتدا  به صورت یک نرم افزار توسط لارس راسموسن (Lars Rasmussen)  و Jens Rasmussen در شرکت Where 2 Technologies نوشته شد. در اکتبر (پاییز) سال ۲۰۰۴ این شرکت توسط گوگل خریداری شد و در آخر نرم افزار به صورت یک Application تحت وب با عنوان Google Maps در سال ۲۰۰۵ عرضه شد. سیر تحولات این سرویس تا امروز ادامه دارد. تحولات هر روزه ی این سرویس را می توان از بلاگ گوگل به آدرس  http://googleblog.blogspot.com دنبال کرد. در تمام این تحولات، گوگل سرویس خود را بر اساس نیاز کاربران تطبیق داده و استفاده از امکانات آن را بسیار ساده کرده است.

Google Maps Main Page

صفحه ی اصلی گوگل مپ : http://maps.google.com

گوگل مپ امکان جستجوی نقشه را فراهم می کند، امکان دیدن نظرات (Review) های کاربران در مورد آن مکان را فراهم می کند، عکس ها و فیلم های مربوط به آن مکان را نمایش می دهد و مهمتر از همه، امکان تغییر نوع نمایش از نقشه به تصاویر ماهواره یا هم نقشه و هم تصاویر ماهواره و یا نقشه ی توپوگرافی (پستی و بلندی) منطقه را در اختیار کاربر گذاشته است.

برای تغییر انواع نقشه روی هر نوع کلیک می کنید. (دکمه ی ترافیک در تصویر در ایران پشتیبانی نمی شود.)

نقشه ها

نقشه های به نمایش در آمده در گوگل مپ، اوابل فقط به کشور ایالات متحده و چند کشور اروپایی محدود می شد. نقشه ها توسط خود گوگل درست می شدند و امکان تغییرات در آن توسط کس دیگری نبود. نقشه ها پروسه ای طولانی و هزینه بر را طی می کردند تا بالاخره اجازه ی نمایش عمومی پیدا کنند. با گذشت زمان، از دل آزمایشگاه های گوگل (Google Labs، پروژه های جدید گوگل ابتدا در آزمایشگاه تولید و به نمایش گذاشته می شوند و بعد عمومی می شوند.) پروژه ای به نام Google Map Maker بیرون آمد که وظیفه ی آن تسهیل در ساخت و به روز رسانی نقشه ها بود. گوگل مپ میکر در ژوئن ۲۰۰۸ از آزمایشگاه بیرون داده شد و همزمان ۶۰ کشور را برای ساخت نقشه پشتیبانی می کرد که ایران نیز البته جز آن بود. در گوگل مپ میکر، کاربران از هر جای زمین می توانند نقشه ها را توسعه دهند، ویرایش کنند و یا حذف کنند. اطلاعاتی که کاربران عادی وارد می کنند ممکن است قابل اطمینان نباشد، بنابراین گوگل قوانینی برای اطمینان حاصل کردن از اطلاعات وارد شده وضع کرد. کاربرانی که بیشتر از همه اطلاعات تایید شده دارند، رتبه ی بالاتری در گوگل مپ میکر دارند و کاربران پایین تر برای انتشار نقشه های کشیده شده باید منتظر تایید کاربران رده ی بالاتر باشند. قوانین دیگری هم هست، برای مثال هنگام وارد کردن اطلاعات یک مکان از شما پرسیده می شود چطور از صحت اطلاعات این مکان اطمینان دارید و پاسخ می دهید چون من اینجا زندگی می کنم! در حال حاضر سرویس گوگل مپ به واسطه ی نقشه های کشیده شده توسط کاربران در بیش از ۱۶۰ کشور جهان، نقشه های قابل اطمینانی دارد. نقشه ها و عکس های گوگل مپ در قسمت ایران نیز دارای کیفیت مطلوبی هستند.

جستجوی مکان ها

در کارد جستجوی گوگل مپ، مکان را بنویسید و بعد اینتر بزنید! گوگل بقیه ی ماجرا را پیگیری می کند! گوگل که به عنوان بزرگترین غول جستجو همه میشناسندش، در پیدا کردن مکان ها نیز مهارت خاصی دارد. جدا از این، اگر عبارت جستجو شده در سایت اصلی گوگل، یک مکان باشد، در صفحه نخست جستجو نقشه آن مکان را به همراه اطلاعات اضافی آن نشان می دهد.

Jahrom Web Search

جستجوی گوگل برای عبارت Jahrom, Iran

Jahrom Maps Search

همچنین به همین راحتی نیز می توانید اطلاعات مربوط به مثلا بیمارستان ها و یا دانشگاه های یک شهر را پیدا کنید. برای مثال برای جستجوی دانشگاه های جهرم در گوگل مپ عبارت university near jahrom را جستجو کنید.

University near Jahrom

و یا برای پیدا کردن سریع ترین مسیر ها از قسمت Get Directions استفاده کنید.

Get directions in google maps

که البته مسیر ها را می توان بر اساس نوع وسیله ی نقیله انتخاب کرد.

Change walk typr

اطلاعات دیگر مکان ها نظیر بانک ها ، ادارات، شرکت ها و … نیز به  همین صورت قابل جستجو است. برای دریافت اطلاعات بیشتری در مورد یکی از مکان ها کافیست آن را جستجو کنیم و بعد از پیدا شدن روی More Info کلیک کنیم.

Payame Noor University Of Jahrom

تصاویر ماهواره

گفتیم که گوگل مپ تصاویر ماهواره ای را نیز به کاربران عرضه می کند. ممکن است دیدن تصاویر گوگل مپ، در قیاس با تصاویر با کیفیت  گوگل ارث، زیاد جالب نباشد، اما این را در نظر بگیرید که گوگل ارث اصلا برای نشان دادن تصاویر ماهواره ای استفاده می شود و باید کیفیت بالاتری داشته باشد. به علاوه گوگل مپ یک سرویس اجرا شونده تحت مرورگر است که به هر حال هرچه کیفیت تصاویر بالاتر باشد، زمان بارگذاری صفحه را بالاتر می برد. پس قاعدتا تصاویر گوگل مپ باید نسبت به گوگل ارث کیفیت پایینتری داشته باشند. برای دیدن تصاویر ماهواره و نقشه ها با هم، باید روی دکمه ی Satellite در گوشه ی سمت راست، بالای قسمت نقشه ها کلیک کرد.

Sattelite view in Google Maps

محل قرار گیری دکمه ی تصاویر ماهواره ای در صفحه و نحوه نمایش آنها

Maximum Zoom in Google maps, Jahrom, Iran

حداکثر زوم (بزرگنمایی) تصاویر گوگل مپ با عکس های گرفته شده توسط ماهواره Digital Globe

اما شاید بپرسید گوگل چگونه این تصاویر را تهیه می کند؟

تا قبل از سال ۲۰۰۸، گوگل با شرکت هایی که کار آنها صرفا تهیه و فروش عکس های ماهواره ای است قرار داد داشت. البته هنوز هم اکثر عکس های این سرویس توسط همین شرکت ها تهیه می شوند. شرکت هایی نظیر Geo Eye یا Digital Globe و حتی تصاویر خریداری شده از ناسا! هر عکس در گوگل ارث طبق قوانین در پایین آن نوشته شده که توسط کدام شرکت و در چه سالی گرفته شده است. مثلا با باز کردن نرم افزار گوگل ارث و نگاه کردن به پایین عکس مربوط به شهر جهرم، می توان دریافت که عکس آخر توسط شرکت Digital Globe و در سال ۲۰۰۲ گرفته شده است.

Geo Eye Imagery

وبسایت رسمی شرکت Geo Eye

Digital Globe Imagery

وبسایت رسمی شرکت Digital Globe

با کمی بررسی در وبسایت های هر دو شرکت علت دیر به دیر به روز رسانی عکس ها توسط گوگل را می توان دریافت.

Images Pricing

همانطور که می بینید برای یک عکس ماهواره ای با کیفیت بالا (همانطور که گوگل از آن استفاده می کند) برای منطقه ی جهرم باید ۲۶۹۵ دلار خرج کرد. عکس درخواستی ما ۱۰۷ کیلومتر مربع وسعت را دربر میگیرد. مساحت خشکی های زمین حدود ۱۴۵ میلیون کیلومتر مربع است و اگر طبق گفته ی جغرافیدانان فرض کنیم یک سوم زمین ها قابل سکونت نیستند و همچنین فرض کنیم فقط یک پنجم زمین های قابل سکونت برای گوگل حائز اهمیت هستند و عکس های آنها با کیفیت بالا لازم است، یعنی  چیزی حدود ۹ و نیم میلیون کیلومتر مربع از کره ی زمین باید دارای عکس با کیفیت بالا باشند. که البته با نگاهی سطحی به گوگل ارث می فهمیم که چیزی بسیار بیشتر از این رقم دارای عکس های با کیفیت بالا (High Resolution) هستند. ۹ و نیم میلیون تقسیم بر ۱۱۰ کیلومتر مربع میشود ۸۶۳۶۳٫ حال اگر به طور متوسط هر عکس ۲۰۰۰ دلار برای گوگل خرج داشته باشد یعنی گوگل برای پوشش این نواحی از زمین بیش از ۱۷۲ میلیون دلار خرج می کند که البته رقم چشم گیری است. البته در بسیاری از مناطق عکس ها واقعا دیر به دیر به روز می شوند، مثلا در منطقه جهرم آخرین عکس متعلق به سال ۲۰۰۲ بوده است. که مطابق گفته ی بخش راهنمای گوگل مپ، عکس هایی که ۳ سال در یک منطقه باشند، باید عوض شوند.  البته در سال ۲۰۰۸ گوگل بالاخره اولین ماهواره ی خود را به فضا فرستاد. کار این ماهواره صرفا گرفتن عکس های با کیفیت فوق العاده بالا و قرار دادن روی گوگل ارث و گوگل مپ بود. به علت بیش از اندازه با کیفیت بودن عکس ها (۲ اینچ، یعنی هر پیکسل از عکس ۲ اینچ مربع از صفحه است که در مقایسه با با کیفیت ترین عکس های GeoEye که ۱۸ اینچ است، رقم قابل مقایسه ای است.) دادگاه فدرال آمریکا گوگل را مجبور به کم کردن کیفیت عکس ها و سپس قرار دادن آن ها روی اینترنت کرد. این ماهواره که ساخت شرکت GeoEye است هم اکنون در حال عکس برداری با کیفیت بالا از زمین است.
سرویس گوگل مپ در بخش راهنمای خود قسمتی برای گزارش نقشه های قدیمی دارد که با کمی جستجو قابل دسترسی است.

عکس ها

گوگل در سال ۲۰۰۷ وبسایت و شرکت Panoramio را خریداری کرد.Panoramio در سال ۲۰۰۵ توسط دو کارآفرین اسپانیای راه اندازی شد و وبسایتی بود برای به اشتراک گذاری عکس در اینترنت. نکته ی متمایز کننده ی این وبسایت با دیگر وبسایت های اشتراک عکس، استفاده از سرویس Google Maps برای نشان دادن مکان عکس گرفته شده بود. همانطور که در ابتدای کار گفته شد، گوگل با فراهم کردن API های سرویس خود برای کاربران دست برنامه نویسان برای استفاده از سرویسش را کاملا باز گذاشته است . این سیاست باعث فراگیر شدن سریع نقشه های گوگل در بین برنامه نویسان شد. اکنون تصاویری که به هنگام دیدن نقشه های گوگل در صفحه می بینید همه از سایت Panoramio می آیند. ثبت نام در این سایت رایگان است و هر کس می تواند عکس های خود را برای قرار دادن در گوگل ارث و گوگل مپ در سایت آپلود کند.

Panoramio Index Page

صفحه ی نخست سایت Panoramio.com

ویدئو ها

همانطور که قبلا گفته شد، گوگل مپ می تواند عکس ها و فیلم ها و خیلی چیز های دیگر را هنگام مرور نقشه ها به شما نشان دهد. ویدئو های آپلود شده در سایت Youtube که آن هم سال ۲۰۰۶ توسط گوگل خریداری شد، در صورت مپ شدن (یعنی علامت گذاری شدن روی نقشه) توسط صاحب ویدئو روی گوگل مپ و گوگل ارث قابل مشاهده است.

Videoes in Google Maps

نمای مشاهده در گوگل مپ وقتی هم عکس و هم فیلم نشان داده شوند.

دیگر نشانه ها

می توان گزینه های دیگری هم برای نمایش نقشه ها فعال کرد. گزینه هایی مثل Wikipedia که اطلاعات آن مکان را در ویکیپدیا (بزرگترین دائرهالمعارف اینترنت) نشان می دهد یا Terrain که نقشه های توپوگرافی را روی نقشه می نشاند. گزینه ی Real Stats هم جدیدا اضاف شده و کارش پیدا کردن خانه برای رهن یا اجاره در آن منطقه است که طبیعتا در ایران پشتیبانی نمی شود.

Street View یا دید خیابانی

در ۲۵ می ۲۰۰۷ گوگل Street View را منتشر کرد. Street View اجازه می داد کاربر با رفتن به یک منطقه و انتخاب دید به صورت Street View عکس های ۳۶۰ درجه ی آن منطقه را به صورت مجازی مشاهده کند. مجازی به این معنی که امکان جلو و عقب رفتن در عکس ها وجود دارد. در واقع Street View آمد تا گامی دیگر در جهت پیشبرد دنیای مجازی گوگل بردارد. کاربر می توانست و می تواند با رفتن روی حالت Street View (علامت آدمک بالای ابزار زوم) تصاویری در حد واقعی از آن منطقه را مشاهده کند. در واقع Street View تصاویر گرفته شده از دوربین های نصب شده روی سر ماشین های گوگل است که در خیابان ها و جاده های دنیا حرکت می کنند و تصویر برداری می کنند.

Street view in New York

نمایی از Street View در خیابانی در نیویورک

Street View در ابتدا فقط در ۵ شهر از ایالات متحده در دسترس بود. اما با گذشت زمان و بازدید های بیشتر کاربران، گوگل به فکر گسترش این سرویس در کشور های دیگر هم افتاد. هم اکنون در بیش از  ۲۰ کشور در دسترس هستند.
Street View توسط ماشین های معروف به همین نام گسترش می یابد. بله! ماشین ها. گوگل ماشین هایی را انتخاب می کند، دوربین هایی را روی آنها نصب می کند، و با راننده آنها را راهی خیابان ها و جاده ها می کند! عکس ها خود به خود گرفته می شوند، پردازش می شوند و در نهایت روی گوگل مپ قرار می گیرند. در نمایشگاه CES 2008 در لاس وگاس، گوگل طرح ماشین هایی را ارائه داد که بدون احتیاج به راننده خود به خود حرکت می کنند و عکس می گیرند. طرح های آزمایشی هم شروع به کار کردند و همچنان مشغولند اما در حال حاضر اکثر ماشین ها دارای راننده هستند.

Google Street View Car

یکی از ماشین های عکس برداری گوگل Street View

البته در این میان طرفداران و مخالفان زیادی پیدا شده اند که هر کدام به نوبه ی خود سعی در قبولاندن نظرات خود دارند. سایت http://www.streetviewfun.com که توسط جمعی از طرفداران این سرویس درست شده است، لحظات شکار شده ی جالبی که توسط ماشین های گوگل ثبت شده اند را به نمایش می گذارد. در سال ۲۰۰۹ این سایت در مرور یکی از تصاویر Street View به نکته ای توجه کرد که شاید دیگران ندیده بودند! یک آهو با ماشین گوگل تصادف کرد و مرد! بله! لحظه به لحظه ی این تصادف ثبت شده است و اگر چه دیگر از سرویس Street View حذف شده اند، اما این سایت هنوز آن ها را در خود نگه داشته است.

آهوی بیچاره هرچقدر با مرگ دست و پنجه نرم کرده اما عاقبت مغلوب شده. راننده نیز به خاطر این عمل از کار برکنار شد. هر روزه از این تصاویر زیاد پیدا می شوند که البته اعتراضاتی نیز به همراه دارند. مثلا از چندی پیش که Street View در آلمان شروع به کار کرد، مردم با دیدن تصاویر خانه ی خودشان در گوگل مپ آن هم با کیفیت بالا تعجب کردند. و از اینکه گوگل به همین راحتی حریم خصوصی افراد را زیر پا گذاشته بود، خشمگین بودند. به هر حال در آخر این اعتراضات گوگل قول داد خانه هایی را که صاحبانشان از گذاشتن عکس های باکیفیت آن ناراضی هستند، تار کند. اما همچنان بحث ها بر سر رعایت حریم خصوصی در Street View مطرح است.
نقشه ساز گوگل
گفتیم که در سال ۲۰۰۸ گوگل سرویس نقشه ساز خود را برای توسعه هرچه بیشتر گوگل مپ ارائه داد و کشیدن نقشه ها را به کاربران واگذار کرد. البته این سرویس فقط  برای کشور هایی کاربرد دارد که گوگل در آنها نقشه نمی سازد. به عبارتی برای کشورهایی مثل ایالاات متحده یا انگیس امکان تغییرات و یا ساخت نقشه در نقشه ساز (Map Maker) وجود ندارد. کار با سرویس نقشه ساز بسیار راحت است و کاربر می تواند با چند کلیک ساده، نقشه ی یک راه را بکشد و نام گذاری کند. از همان سال ۲۰۰۸ که این سرویس شروع به کار کرد، کاربران ایرانی نیز دست به کار کشیدن نقشه شدند و ضرف ۲ سال در حال حاضر نقشه های موجود برای ایران در حد مطلوبی هستند. هم اینک سرویس نقشه ساز در بیش از ۱۶۰ کشور دنیا فعال است.

how to mark an area in MapMaker

مراحل اضافه کردن یک ناحیه به عنوان پارکینگ در نقشه ساز گوگل

سرویس نقشه ساز در حال حاضر به اکثر زبان های دنیا ترجمه شده و حتی زبان فارسی را کاملا پشتیبانی می کند. یعنی می توانید تمام منو ها و دکمه ها و گزینه ها را فارسی بینید و بنویسید.
گفتیم برای اینکه نقشه ها دارای درصد اطمینان بالایی باشند، گوگل کاربران را درجه بندی می کند و هر بخش را به چند نفر می سپارد. با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی گوگل، ویرایش هایی که به نظر غیر منطقی می رسند، باید منتظر تایید از یک کاربر با رتبه ی بالاتر باشند. مثلا اگر در وسط یک بیابان بی آب و علف یک خیابان یا کوچه اضاف کنید، گوگل از شما می خواهد منتظر پاسخ از طرف مدیران بمانید و اگر تایید شد، ویرایش به صورت پذیرفته شده در می آید. (یعنی در صفحه اضاف می شود.) به خاطر سیاست های سخت گیرانه ای که وجود دارد، نقشه های موجود در حال حاضر درصد اطمینان بالایی دارند. البته گوگل هم قدردان این کار بزرگ کاربران هست و هرساله با برگزاری قرعه کشی ها و مسابقاتی شور و اشتیاق نقشه کشی در کاربران را زنده می کند.
چندی پیش گوگل برای توسعه ی هرچه بیشتر نقشه ها طی مقاله ای در بلاگ نقشه ساز از دانشجویان سراسر دنیا خواست تا در کنفرانس های خود به معرفی سرویس نقشه ساز بپردازند. از همان موقع به بعد کنفرانس هایی با شعار “Map Your World” در سراسر دنیا برگزار شد که در آن دانشجویان به معرفی و نحوه ی کشیدن نقشه پرداختند.
نقشه های کشیده شده در Google Map Maker هر از چندی به سرویس Google Maps اضافه می شوند. (حد اکثر یک سال پس از ویرایش نقشه). نام و تاریخچه ی ویرایش هر شخص در پایین نقشه آورده می شود و برای حمایت از نقشه ساز، حقوق نقشه برای کاربر به وجود آورنده محفوظ می ماند. حتی اجازه ی تبلیغات (البته نه هر نوع تبلیغاتی) در گوگل مپ میکر وجود دارد. مثلا می توانید برای تبلیغ شرکت خود، در پروفایل خودتان بنویسید که برای چه شرکتی کار می کنید تا در نقشه ساز به نمایش در بیاید.
Aerial View
در دسامبر ۲۰۰۹ (کمتر از یک سال پیش) گوگل بخش جدیدی به گوگل مپ اضاف کرد به نام Aerial View. این بخش، تصاویر از ماهواره ها را نشان می دهد، اما با این تفاوت که تصاویر عمود گرفته نشده اند. یعنی از جهات دیگری به جز عمود گرفته شده اند.

Aerial View

مقایسه ی دو تصویر Aerial از جهات شرق (سمت راستی) و شمال (سمت چپی)

گوگل ارث (Google Earth)
نام نرم افزار Google Earth حتما به گوشتان خورده. نرم افزاری که که با وجود بحث های فراوان، تصاویر با کیفیتی را از سرار دنیا به رایگان در اختیار همه قرار می دهد. تصاویر ماهواره ای High Resolution (با رزولوشن بالا) که جزئیات زیادی را در خود دارد. نرم افزار گوگل ارث، تصاویر را با کنار هم قراردادن به صورت یک تصویر واحد و در نهایت کره ی زمین نشان می دهد. کوهها و دره ها دارای برجستگی های صحیح و ساختمان ها در برخی کشور ها به صورت ۳D (سه بعدی) نمایش داده می شوند. کیفیت تصاویر در برخی جاها به حدی بالاست که آدم هایی که در حین راه رفتن در پیاده رو هستند نیز قابل تشخیصند. (یعنی فقط می توان تشخیص داد که آدمند!) این تصاویر با وجودی که کیفیت آنها طبق قانونی که مدتی قبل یکی از دادگاه های ایالتی آمریکا تصویب کرد، کم شده اند، هر کدام به طور متوسط حدود ۲ تا ۳ هزار دلار برای گوگل خرج بر می دارند. به همین خاطر در برخی مناطق تصاویر دیر به دیر به روز رسانی (Update) می شوند.

Google Earth screen shot

نمای سه بعدی کوه Tamalpais در ایالت کالیفرنیا از نرم افزار Google Earth

Los Angles in Google Earth

نمایی از شهر لس آنجلس توسط نرم افزار گوگل ارث

در ابتدا گوگل ارث توسط Keyhole, Inc با نام EarthViewer 3D پا به عرصه وجود نهاد. در سال ۲۰۰۴ این شرکت توسط گوگل خریداری شد و نام نرم افزار به Google Earth تغییر یافت. موفقیت های پی در پی گوگل ارث، گوگل را ترغیب کرد سرویس های مشابه ای را راه اندازی کند. سرویس هایی مانند Google Moon، Google Mars و Google Sky. در حال حاضر تمام سرویس های گفته شده در نرم افزار Google Earth موجودند. متاسفانه به علت سیاست های غلط  ایالات متحده، و حمایت بی دریغ گوگل این سرویس نیز مثل بسیاری از  دیگر سرویس های کاربردی گوگل برای کاربران ایرانی مسدود است. برای دانلود و استفاده از از این نرم افزار نمی توانید از سایت گوگل این نرم افزار را دانلود کنید. اما می توانید از سایت های دیگری که آن را برای دانلود قرار داده اند استفاده کنید.

Google Earth

تمام گزینه های گفته شده در گوگل مپ در گوگل ارث نیز وجود دارند. البته به جز Street View که احتمالا آن هم در نسخه جدید گوگل ارث گنجانده خواهد شد. اما گوگل ارث امکانات خیلی بیشتری نسبت به Google Maps دارد. می توانید علاوه بر گزینه هایی مثل نمایش عکس و نقشه، نمایش ویدئو و مطالب ویکی پدیا، از نمایش عکس های گیگا پیکسلی یا ۳۶۰ درجه و یا تصاویر مجله نشنال جئوگرافیک و دهها گزینه ی پیش رو استفاده کنید. همچنین از ورژن ۴ به بالای نرم افزار، امکان شبیه سازی پرواز (Flight Simulator) نیز در نرم افزار گنجانده شد. کاربر می تواند با انتخاب یک هواپیما در محیط گوگل ارث، خلبانی تمرین کند!

Flisght Simulator in Google Earth

Google Maps API

گفته شد که API چیست و به چه کاری می آید. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که بدانید سرویس Google Maps یک Applet  (به نرم افزار های اجرا شونده روی نرم افزار های خاص مثل یک Web Browser، Applet می گویند.) است که با زبان Java و تکنولوژی Ajax (تکنولوژی جدید طراحی وب) زنده است. بخش گوگل API در قسمت راهنمای Google Maps شامل یک راهنمای کامل از نحوه ی استفاده از کد ها و مثال های فراوان آن است. اگر می خواهید از یک نقشه ی مکان در سایتتان استفاده کنید، چه بهتر که از بهترین سرویس نقشه ی موجود استفاده کنید! این دقیقا همان کاری است که هزاران هزار سایت دیگر انجام می دهند. حتی سایت Panoramio که گفته شد محلی برای قرار دادن عکس روی اینترنت است نیز از همین سرویس استفاده می کند. این روز ها سایت های گردشگری، سایت های معرفی، و حتی هواشناسی نیز از گوگل مپ برای نشان دادن موقعیت ها استفاده می کنند. بد نیست نگاهی به مرجع API گوگل مپ داشته باشید : http://maps.google.com/support/bin/topic.py?hl=en&topic=23878

دیگر نکات

همواره باید در نظر داشت که سیاست های یک شرکت، تابع سیاست های دولت آن کشور است. پس گوگل نیز اگرچه در ضاهر چند سال است که لوگوی بخش فارسی خود  را برای عید نوروز عوض می کند، اما در باطن فرقی با دیگر شرکت های آمریکایی تحریم کننده ایران ندارد. سرویس های مهم و حیاتی گوگل برای توسعه ی هر چه بهتر وب توسط برنامه نویسان نظیر Google Web Master Tools و حتی Google Code که یکی از بهترین مکان ها برای شرکت در پروژه های نرم افزاری است به روی کاربران ایرانی مسدود است. سایت های نظامی و مراکز مهم حیاتی کشور های مخالف آمریکا بدون هیچگونه سانسور روی سرویس گوگل مپ و گوگل ارث قابل نمایش هستند. این درحالی است که گوگل مراکز نظامی و ممنوعه ی کشور های ایالات متحده و همپیمانانش را تار (Blur) می کند. و در بعضی موارد آن ها را کلا از تصاویر پاک می کند.
زمزمه هایی به گوش می رسد که گوگل به حریم خصوصی کاربران توجهی نمی کند. راه اندازی سرویس Street View و به اشتراک گذاشتن تصاویری از ملک خصوصی افراد در اینترنت گواهی بر این مطلب است. همچنین با راه اندازی سرویس Google Buzz که به نوعی اولین قدم گوگل در زمینه ی شبکه های اجتماعی محسوب میشد، مهر تاییدی بر عدم توجه این شرکت به حریم خصوصی افراد بود. (در گوگل باز، به راحتی افراد می توانستند از روی مطالب به اشتراک گذاشته، ایمیل و مشخصات افراد دیگر که هیچ نسبتی هم با یکدیگر نداشتند را بیرون بکشند.) حتی در خبرهایی پخش شد که گروه های تروریستی القاعده و طالبان برای هدف گیری و تنظیم نقشه ی خود از سرویس های دقیق گوگل مپ و گوگل ارث استفاده می کنند. به هر حال، لازم است حال که گوگل به حریم خصوصی کاربرانش زیاد اهمیتی نمی دهد، خود کاربران از انتشار مطالب حساس جلوگیری به عمل آورند. مثلا اگر می خواهند نقشه ای را در سرویس گوگل مپ اضاف کنند، حتی الامکان مکان های نظامی را شناسایی نکنند یا از انتشار عکس های خصوصی خود یا خانواده یا دوستان در شبکه های اجتماعی و خود گوگل جلوگیری کنند.

در پایان
سرویس های ناوبری (Navigation) این روزها کاملا با نقشه ها و نرم افزار های گوگل  هماهنگی دارند. دستگاه های GPS نصب شده روی موبایل ها، امکان استفاده از سرویس نقشه های گوگل و یا گوگل Street View برای مسیر یابی مثلا یک پیاده روی را به راحتی فراهم می کنند. گوگل با ارائه ی طرح Traffic سالانه از ورود میلیون ها تن گاز ماشین ها به جو جلوگیری می کند. نقشه ها بدون شک در دنیای پیچیده ی امروز یکی از پر استفاده ترین ابزار های بشر هستند. مسلم است که هر چه نقشه های دقیق تر و با جزئیات بیشتری وجود داشته باشد، غیر از کاربرد های آماری و برنامه ریزی، به سریع تر انجام شدن کارهای ما کمک می کند. شعار “Map Your World” گوگل، شعاری است که بیشتر از آنکه به تکمیل سرویس های گوگل کمک کند، به کاربران کمک می کند. هر کسی که به اینترنت دسترسی داشته باشد، می تواند در بهتر شدن کیفیت نقشه ها کمک کند. اگر شهر یا روستایی فاقد نقشه بود، آن را بکشد و انتشار دهد. و البته این کار، کار سختی نیست. وقت گذاشتن بابت کشیدن نقشه های آنلاین، وقت تلف کردن نیست. سرمایه گذاری است. دانشجویان رشته ی آی تی و کامپیوتر بیش از همه به سرویس های مسیر یابی امروزی نیازمندند. می توانید اطمینان حاصل کنید تا چندی دیگر دانشجویان آی تی هر پروژه ای را شروع کنند، به نحوی با مسیر یابی آنلاین و یا از طریق موبایل سر و کار دارند. پس اگر امکان کشیدن نقشه ها برایتان میسر است، از همین امروز شروع کنید. برای اطلاعات بیشتر به سایت http://sites.google.com/site/mapmakeruserhelp مراجعه کنید.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.