وزیر ارتباطات گفت سند همکاری ایران و چین باعث محدودیت اینترنت نمیشود و از اعمال تحریمهای یکجانبه توسط امریکا هم جلوگیری میکند.سند جامع همکاریهای ۲۵ ساله بین ایران و چین ۷ فروردین ۱۴۰۰ امضا شد. ایران و چین از این سند بهعنوان نقشه راهی برای تحقق همکاریهای جامع راهبردی بین دو کشور استفاده خواهند کرد. بخشی از سند به توسعه زیرساختهای مخابراتی و فناوری و خدمات این حوزه همچون موتورهای جستوجوگر، پیامرسانها، گوشی و لپتاپ مربوط میشود.
بخشهایی از سند خرداد ۱۳۹۹ در مطبوعات منتشر شد و باتوجهبه مفاد مندرجشده، برخی افراد درباره تأثیر همکاری با چین بر محدودسازی اینترنت ایران ابراز نگرانی میکنند. چند روز پیش، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با حضور در اتاق گفتوگوی کلاب هاوس و دعوت از وزیر امورخارجه برای شرکت در بحث، دراینباره اظهارنظر کرد.
بهگزارش ایرنا، محمدجواد آذری جهرمی درباره ایجاد محدودیت در اینترنت ایران با آغاز همکاری دو کشور گفت:
در تفاهمنامه چنین چیزی وجود ندارد. همکاری با چین بههیچوجه تأثیری بر محدودسازی حوزه ارتباطات نمیگذارد و باعث رشد هم میشود؛ چراکه از اعمال تحریمهای ظالمانه در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات جلوگیری و نقش بازدارنده تحریمها را ایفا میکند و میتواند باب توسعه فعالیتهای را باز کند. البته تفاهم بین ایران و چین هنوز سند و محور است و زمانیکه تبدیل به قرارداد شود، جنبه الزامآور پیدا میکند و درباره آن اطلاعرسانی خواهد شد. درحالحاضر، صرفا دو طرف بیانیهای دادهاند که در عرصه ارتباطات و حوزه فضایی به همکاری علاقهمندند.
بهگفته آذری جهرمی، همواره یکی از حوزههای تجاری بین ایران و چین مربوط به فناوری اطلاعات بوده است و شرکتهای چینی ازجمله مجموعههای پیشرو در عرصه تکنولوژیهای ارتباطی هستند. آذری جهرمی افزود در زمان اعمال سنگینترین تحریمها علیه ایران، شرکتهای اروپایی ارتباطات خود را با ایران محدود کردند؛ درحالیکه شرکتهای چینی ارتباط با شرکتهای ایرانی را حفظ و به خوبی پشتیبانی خوبی کردند. البته بهگفته وزیر ارتباطات، برخلاف محصولات ارتباطات و حوزه زیرساختهای اساسی، محصولات چینی در حوزه فناوری اطلاعات هنوز در ایران جا نیفتادهاند.
وزیر ارتباطات به نقش پررنگ چین در دنیای ارتباطات امروز اشاره کرد و گفت:
در گذشته، تمامی وابستگیها در حوزه فناوریهای نیمههادی به آمریکا بود؛ اما اکنون چین به سطحی از تکنولوژی رسیده که تمام قطعات موردنیاز در حوزه تکنولوژی را خودش تولید میکند و از محصولات شرکتهای آمریکایی بینیاز شده است. دعوای بسیار بزرگی در دوره ریاستجمهوری ترامپ شکل گرفت که به حوزه نسل پنجم ارتباطات ۵G مربوط بود. جنجال دیگر نیز حضور چینیها در بازارهای جهانی بود که استقلال آنها عملا حکمرانی آمریکا در عرصه ارتباطات را از بین برد و شرکتهای چینی در یافتن بازارهای جدید و اداره بازار خودشان توانمند شدند.
آذری جهرمی اضافه کرد چین همواره یکی از شرکای سنتی برای ایران در حوزه ارتباطات بوده و بیشترین همکاریهای چین و ایران در حوزه ارتباطات است. او اضافه کرد باتوجهبه مخالفتها در دنیا دربتره تکقطبیبودن فناوری اطلاعات در آمریکا، ایران میتواند با فضای ایجادشده، بین شرکتهای چینی و آمریکایی موازنه ایجاد کند تا بدینصورت، قدرت و تعامل بیشتری بهوجود آید و از اعمال تحریمهای یکجانبه جلوگیری شود. او دراینباره گفت: «اگر زمانی آمریکاییها تحریمی اعمال میکردند، تصور میکردند ایران آسیب جدی میبیند؛ اما اکنون اینطور نیست.»
وزیر ارتباطات درباره همکاری ایران و چین در حوزه ماهواره نیز توضیح داد:
مسائل مربوط به حوزه فضایی نیز از محورهای این همکاری است. آمریکا مدتی قبل سازمان فضایی، پژوهشگاه فضایی و پژوهشگاه هوافضا را یکجانبه تحریم کرده است. همکاریهای ما همیشه با چین تنگاتنگ بوده و این تفاهمنامه فضایی بهوجود میآورد که بازدارنده اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران باشد.
نظرات کاربران