لایحه عفاف و حجاب در مجلس تصویب شد. مجلس موافقت کرده است که این لایحه سه سال بهصورت آزمایشی اجرا شود.لایحه عفاف و حجاب هفتم مرداد ماه امسال از سوی دولت به مجلس ارائه شد و امروز در مجلس به تصویب رسید. با تصویب این لایحه اجرای آزمایشی این طرح به مدت سه سال انجام خواهد شد و در کنار اجرایی شدن مواد مختلف این قانون، فعالیت کاربران و کسبوکارها در فضای مجازی نیز زیر ذرهبین لایحه عفاف و حجاب قرار میگیرد.لایحه ۷۰ مادهای عفاف و حجاب در چند ماده به حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات پرداخته و وظایفی را به نهادهای ذیربط، از جمله وزارت ارتباطات، محول کرده است
براساس ماده ۴۲ لایحه عفاف و حجاب تمام پلتفرمهای آنلاینی که به هر نحوی محتواهای مروج بدحجابی، بیحجابی و یا بدپوششی را ترویج داده و یا تبلیغ کنند مشمول جرایم نقدی و غیر نقدی میشوند.
لایحه «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» امروز به تصویب مجلس رسید و قرار است به مدت سه سال و به صورت آزمایشی اجرا شود.
براساس ماده ۴۲ این لایحه همه پلتفرمهای کاربرمحور موظفاند سازوکارهای تعدیل محتوا را مطابق مصوبات شورای عالی فضای مجازی وسازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا) اجرا کنند. طبق این مصوبات، پلتفرمها باید مانع انتشار محتوای مروج یا مبلغ برهنگی، بیحجابی و یا بدپوششی شوند. همچنین در صورت انتشار چنین محتواهایی باید حداکثر تا ۱۲ ساعت آنها را حذف کنند.
همچنین براساس این لایحه هرگونه کوتاهی در اجرای این مصوبات از سوی پلتفرمها، محتواهای بیحجابی از سوی خود این نهادها ظرف ۲۴ ساعت حذف میشود. ضمن اینکه پرونده را جهت تعیین تکلیف به مراجع قضایی ارسال میکنند.
البته ماجرا تنها به اینجا ختم نمیشود. بلکه جرایم نقدی و غیر نقدی دیگری نیز برای این پلتفرمها در نظر گرفته شده است. طبق ماده یاد شده، پلتفرم متخلف موظف است سه تا ده درصد سود حاصل از درآمد سالانه خود را به عنوان جریمه پرداخت کند. ممنوعیت از تبلیغات به مدت یک تا سه ماه دیگر مجازات در نظر گرفته شده برای پلتفرمهای متخلف است. این درحالی است که پلتفرمها در صورت تکرار به جزای نقدی معادل هفت تا پانزده درصد سود حاصل از درآمد سالانه و ممنوعیت تبلیغات محکوم میشوند.
تبصره این ماده نیز بیان میکند، چنانچه در پلتفرمهایی که کاربر محور نیستند، محتوایی منتشر شود که به نحوی برهنگی، بی عفتی، بی حجابی یا بدپوششی را ترویج یا تبلیغ کند، پلتفرم متخلف به جزای نقدی معادل هفت تا پانزده درصد سود حاصل از درآمد سالانه و ممنوعیت از تبلیغات از یک تا سه ماهه محکوم میشود. البته در صورت تکرار این عدد به به جزای نقدی پانزده تا بیست و پنج درصد نیز میرسد.
صدا و سیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم مکلفاند از پخش محتواهای گفته شده پرهیز کنند. پلتفرمها موظفند حداکثر ظرف مدت دوازده ساعت محتوای مذکور را حذف کنند؛ در غیر این صورت مرجع قضائی موظف است با اعلام دستگاههای مذکور حداکثر ظرف مدت یک هفته قرار توقف پخش را صادر کند.در لایحه عفاف و حجاب، جرایمی برای بدپوششی سرنشینان خودروها درنظر گرفته شده است که شامل تاکسیهای اینترنتی هم میشود. ازهمینرو این پلتفرمها موظف شدهاند تا امکان گزارشدهی را برای رانندهها فراهم کنند.
طبق ماده ۵۲ لایحه «حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب و حمایت از سلامت اجتماعی»، وسایل نقلیه موتوری که راننده، راکب یا سرنشین آن مرتکب بیعفتی، کشف حجاب، بیحجابی یا بدپوششی شود، توسط مأموران فراجا ۵۰۰ هزار تومان جریمه خواهد شد. حکم این ماده در خصوص تاکسیهای اینترنتی نیز جاری میشود.پلتفرمهای تاکسی اینترنتی موظف هستند ظرف مدت دو ماه در سامانههای ارتباطی خود با مشتریان و رانندگان، امکان گزارشدهی راننده خودرو درخصوص مسافران ناقض این قانون را فراهم کنند. در همین راستا، درصورتیکه راننده گزارش نقض این قانون توسط مسافر را به سامانه ارسال کند، از پرداخت جریمه معاف میشود.
تاکسیهای اینترنتی همچنین موظفند ارتباط آنلاین مأموران فراجا با سامانه گزارشدهی یادشده را فراهم کنند. درصورت عدم انجام این تکالیف، پلتفرمهای متخلف از تکلیف یادشده به پرداخت جزای نقدی معادل سه ماه سود ناشی از درآمد پلتفرم محکوم میشوند.گفتنی است نمایندگان مجلس صبح امروز با ۱۵۲ رأی موافق و ۳۴ رأی مخالف، با اجرای آزمایشی سهساله این لایحه موافقت کردند. این لایحه مطابق اصل ۸۵ قانون اساسی، در کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس مورد بررسی قرار گرفت. هفتم مردادماه سال جاری نیز گزارش نهایی کمیسیون به هیئترئیسه مجلس ارجاع و امروز برای اجرای آزمایشی در مجلس به رأی گذاشته شد. لازم به ذکر است لایحه عفاف و حجاب درصورت تأیید شورای نگهبان، به مدت سه سال اجرایی خواهد شد.
بر اساس مادهای از لایحه عفاف و حجاب که در مجلس به تصویب رسید؛ پلتفرمهای کاربرمحور موظفند با بهره از سازوکارهای انسانی و هوشمند، مانع انتشار محتوای مروج یا مبلغ بیحجابی یا بدپوششی شوند و در صورت انتشار، این محتواها باید طی ۱۲ ساعت حذف شوند، همچنین سکوهای متخلف در بار نخست به جزای نقدی معادل ۳ تا ۱۰ درصد سود حاصل از درآمد سالانه و در صورت تکرار به جزای نقدی معادل ۷ تا ۱۵ درصد سود سالانه محکوم میشوند.
لایحه عفاف و حجاب امروز چهارشنبه ۲۹ شهریورماه در مجلس به تصویب رسید که در ماده ۴۲ این لایحه، به مقررات پلتفرمها در این حوزه اشاره شده است که در ذیل آمده است:
همه سکوهای کاربر محور موظفند سازوکارهای انسانی و هوشمند تعدیل محتوا را مورد مطابق مصوبات شورای عالی فضای مجازی یا سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) پیاده سازی و اجراء نمایند و از این طریق مانع انتشار محتوای مروج یا مبلغ برهنگی بیعفتی بیحجابی یا بدپوششی شوند و محتواهای مزبور را حداکثر ظرف مدت دوازده ساعت حذف کنند.
در صورت اهمال در پیاده سازی و اجرای این ساز و کارها ضابطان مطابق صلاحیتهای قانونی خود حداکثر ظرف مدت بیست و چهار ساعت پس از کشف، مکلفند پس از مستندسازی محتواهای ناقض قانون را حذف و پرونده را جهت تعیین تکلیف به مرجع قضائی ارسال کنند، سکوی متخلف به جزای نقدی معادل سه تا ده درصد (۱۰) سود حاصل از درآمد سالانه و ممنوعیت از تبلیغات از یک تا سه ماه و حذف محتواهای ناقض قانون و در صورت تکرار به جزای نقدی معادل هفت تا پانزده درصد (۱۵) سود حاصل از درآمد سالانه و ممنوعیت از تبلیغات از یک تا سه ماه و حذف محتواهای ناقض قانون، محکوم میشود.
در تبصرهای از این ماده آمده است:
چنانچه در سکوهایی که کاربر محور نیستند محتوایی پخش یا منتشر شود که به نحوی برهنگی بیعفتی، بیحجابی یا بدپوششی را ترویج یا تبلیغ کند سکوی متخلف به جزای نقدی معادل هفت تا پانزده درصد (۱۵٪) سود حاصل از درآمد سالانه و ممنوعیت از تبلیغات از یک تا سه ماه و حذف محتواهای ناقض قانون و در صورت تکرار به جزای نقدی معادل پانزده تا بیست و پنج درصد (۲۵٪) سود حاصل از درآمد سالانه و ممنوعیت از تبلیغات از یک تا سه ماه و حذف محتواهای ناقض قانون محکوم میشود. صداوسیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حسب مورد مکلفند از پخش محتواهای مذکور ممانعت کنند. سکوها موظفند حداکثر ظرف مدت دوازده ساعت محتوای مذکور را حذف نمایند، در غیر این صورت مرجع قضائی موظف است با اعلام دستگاههای مذکور حداکثر ظرف مدت یک هفته قرار توقف پخش را صادر نماید.
متن لایحه حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب را میتوانید از اینجا مطالعه کنید.
نظرات کاربران