در میان تجهیزات جانبی کامپیوتری،هارددیسک یکی از نمونه های پر مخاطب و محبوب است که طی سال های اخیر با تنوع بسیار زیادی از لحاظ برند، مدل، ظرفیت و قیمت مواجه شده است.این افزایش تنوع به ویژه در مورد نمونه های اکسترنال (خارجی) این کالا محسوس است.این موضوع اگرچه افزایش قدرت انتخاب خیداران را در پی داشته است، اما موجب شده است تا برخی از خریداران هنگام انتخاب این کالا دچار سردر گمی شوند. همچنین با توجه به رشد قیمت ها طی مدت اخیر برخی از سودجویان در بازار، اقداماتی برای کسب سود بیشتر از بازار کرده و گاه اتفاق می افتد که هاردهای کار کرده را در قاب های نو به اسم هارددیسک آکبند به خریدار بفروشند.
به همین دلیل رعایت نکاتی هنگام خرید هارددیسک ضروری است، اگر قصد خرید هارد دیسک را دارید این مطلب را بخوانید.
SSD یا HDD؟
هارددیسک های چرخش سنتی (HDD) ذخیره سازهای اولیه و غیر فرار کامپیوتر ها هستند. دیسک های سخت توسط مغناطیس اطلاعات را روی صفحات گردان ذخیره می کنند. یک Head بالای این صفحات گردان معلق بوده و اطلاعات را می خواند و می نویسد. هر چه این صفحات سریع تر بچرخند HDDسریع تر کار می کند. هارد لپ تاپ های امروزی با سرعت ۵۴۰۰ دور یا ۷۲۰۰ دور می چرخد. در بعضی از این سرورها این سرعت به ۱۵۰۰۰ دور می رسد، این تعداد دور را RPM می نامند که مخفف Revolutions Per Minute است.
مزیت اصلی این نوع حافظه، ذخیره ارزان ترحجم بیشتری از اطلاعات است.HDD ها امروزه بیشتر از اتصال SATA استفاده می کنند.مدل ۵/۲ اینچی این هاردها اکثرا در لپ تاپ ها بکار برده شده و نمونه های ۵/۳ اینچی آن در کامپیوتر های رو میزی مورد استفاده قرار می گیرند. سایز بزرگتر این هاردها نیز امکان قرار دادن صفحات بزرگتر و ظرفیت بیشتر را فراهم می کند. بعضی از HDD های بزرگ تا TB4 ظرفیت دارند.HDD از نظر شکل بسیار شبیه به SSD است.
SSD یا به عبارت دیگر Solid State Disk نیز منبع ذخیره سازی است که از نیمه رساناهای حالت جامد تشکیل شده است. از این تکنولوژی درساخت حافظه های فلش نیز استفاده می شود به همین دلیل برخی SSD را حافظه Flash می نامند. SSD یا دیسک حالت جامد به نوعی حافظه گفته می شود که فاقد اجزای متحرک است و به ۲ نوع مبتنی بر فلش و DRAM تقسیم می شود.تکنولوژی این نوع حافظه بسیار مشابه تکنولوژی است که در حافظه های RAM بکار رفته است و اطلاعات توسط جریان الکتریسیته قابلیت نوشتن یا پاک شدن را دارند. این امکان سرعت دسترسی اطلاعات بسیار بالایی را برای آن ها فراهم می کند.هارد دیسک های معمولی هستند، فقط قطعات متحرک را ندارند. هاردهای SSD دارای قابلیت های بسیار بالاتری نسبت به هاردهای HDD هستند، اما به دلیل قیمت بسیار بالایی که دارند، نتوانسته اند موفقیتی در بازار بدست آورند. به طور کلی SSDها بر خلاف هارددرایوها قسمت مکانیکی ندارند و در مقایسه با هارددرایوها از سرعت بیشتری برخوردارند. SSDها در برابر فشار و ضربه مقاومت بیشتری دارند و توان کمتری مصرف می کنند. همچنین SSDها قبل از تخریب با محدودیت تعداد نوشتن مواجه هستند.
اکسترنال یا اینترنال؟
هاردهای اکسترنال همان هایی هستند که در قاب هایی با طراحی خاص جای گرفته و معمولا به عنوان یک ابزار پرتابل کاربرد دارد، اما نمونه های اینترنال یا همان داخلی ها داخل نوت بوک یا کیس های کامپیوتری قرار می گیرند. پس قبل از خرید هارددیسک مشخص کنید که قصد دارید هاردرا برای نوت بوک یا پی سی خریداری کنید یا می خواهید از آن به عنوان یک ابزار پرتابل برای انتقال و نگهداری اطلاعات استفاده کنید.
به چه میزان فضا احتیاج دارید؟
در حال حاضر، هاردهای اکسترنال در ظرفیت های گوناگونی در بازار موجودند. نمونه های HDD معمولا در ظرفیت های ۵۰۰ و ۷۰۰ گیگا بایت یک و ۲ ترابایت در بازار وجود دارند، اما به غیر از این ها هاردهای ۲۵۰ گیگا بایتی و همچنین هارد هایی با ظرفیت بالاتر از ۲ ترابایت در بازار موجودند که مخاطبان کمتری دارند. در مورد SSDها معمولا ظرفیت های ۱۲۸ گیگا بایتی و ۲۵۶ گیگا بایتی در بازار محبوبند. اما نمونه های ۵۰۰ و ۷۵۰ گیگا بایتی و حتی یک ترابایتی هم در بازار به طور بسیار محدود موجود است. پیشنهاد کلی ما به شما خریداران هارد دیسک از هر نوعی، این است که همواره هارددیسکی با ظرفیت بیشتر از نیاز اولیه، انتخاب کنید. ظرفیت انتخابی باید پاسخگوی نیاز های آینده بوده و لازم است با توجه به نوع استفاده از کامپیوتر در حال و آینده، تصمیم مناسبی در این خصوص اتخاذ کنید.
USB.3 یا USB.2 ؟
عمده ترین مزیت USB.3 سرعت آن است. در حال حاضر پورت USB.2 قادر است اطلاعات را با سرعت حداکثر ۴۸۰ مگابیت در ثانیه انتقال دهد.این در حالی است که پورت اولیه USB1.1 با ۱۲ مگابایت در ثانیه به تبادل اطلاعات می پردازد و امروز پورت USB3.0 با سرعت برتر ۸/۴ گیگا بایت در هر ثانیه در صدر قراردارد. به عبارتی USB.3 ده برابر سریعتر از USB.2 و ۴۰ برابر سریعتر از USB1.1 است.این اختالاف سرعت در هاردهای مبتنی بر رابط USB3.0 و USB2.0 به خوبی محسوس است.
جدای از مبحث سرعت،USB3.0 حداکثر توان انتقالی به دستگاه های متصل به پورت را افزایش می دهد. USB2.0 به ازای هر واحد بار متصل، ۱۰۰ میلی آمپر را عبور می دهد.
این در حالی است که USB3.0 می تواند با حداکثر ۶ واحد توان، ۱۵۰ میلی آمپر را ارایه دهد که در مجموع ۸۰۰ میلی آمپر را پشتیبانی می کند. این قضیه برای دستگاه هایی که با پورت یو اس پی شارژ شارژ می شوند، بسیار مناسب خواهد بود، اما برای لپ تاپ ها خبر خوبی نیست چون باید توان بیشتری را تحویل دستگاه مورد نظر می دهند.
سرعت چرخش را مد نظر قرار دهید
حداقل سرعت پیشنهادی برای خرید هارد دیسک (۵۴۰۰ دور در دقیقه) است.هاردهای پر سرعت تری هم در بازار موجودند، اما در هر حداقل سرعت چرخشی که یک هارد باید داشته باشد ۵۴۰۰ دور در دقیقه است. بالا بودن سرعت دوران یک هارددیسک نشان دهنده بالا بودن سرعت ذخیره و بازیابی اطلاعات است. در صورتی که از کامچیوتر به منظور انجام کارهای چند رسانه ای استفاده می کنید، بالا بودن تعداد دور در دقیقههارددیسک بسیار حائز اهمیت است. این خصوصیت هارددیسک در برنامه هایی نظیر Word یا استفاده از اینترنت، چندان مشهود نخواهد بود.هارددیسک هایی با ظرفیت بالا، اغلب دارای سرعت دوران کمتری هستند.
مقاوم می خواهید یا عادی؟
طی سال های اخیر نمونه هایی از هارددیسک به بازار عرضه شده اند که صفت هایی نظیر ضد ضربه، ضد آب، ضد گردو غبارو… را یدک می کشند.این هاردها از موادی ساخته و طوری طراحی شده اند که در برابر ضربه و غیره آن ها را مقاوم کرده است.هاردهای مقاوم در حال حاضردر برند های گوناگون در بازار موجود هستند.اما برخی از این هاردها به واقع شایسته صفت مقاوم نبوده و کاریبر را دچار دردسر می کنند. پس در صورتی که قصد دارید از میان نمونه های مقاوم هارددیسک اقدام به خرید کنید در مورد آن تحقیق و بررسی کنید.
بررسی سرعت جستجو در هارد
حداقل سرعت جست وجوی هارددیسک های اکسترنال باید ۸ میلی ثانیه باشد. اکثر کاربران هنگام انتخاب یک هارددیسک به موضوع سرعت جست و جو توجه نکرده و حتی در فعالیت های روز مره خود با کامپیوتر کمبودی از این بابت را حس نمی کنند.در مواردی که اطلاعات در بخش های متفاوت هارددیسک ذخیره شده باشد، یافتن هر بخش از اطلاعات ذخیره شده و ارتباط بین آنان، طمان مختص خود را خواهد داشت.
نظرات کاربران