گیت وی های VoIP تجهیزات قدرتمندی هستند که اکثر اوقات افراد در کار با آنها دچار سردرگمی می شوند. شاید بتوان گفت اصلیترین دلیلی که گیت وی های VoIP پربازگشت ترین تجهیزات VoIP هستند نیز همین است. درواقع دلیل اصلی این اتفاق این است که بیشتر مردم، قبل از خرید، برای کسب آگاهی در مورد این دسته تجهیزات VoIP وقتی نمیگذارند. اتفاق خوب این است که شما جزء آن دسته افراد نیستید؛ زمان صرف می کنید، آگاهی کسب می کنید، و در پایان بهترین انتخاب و بیشترین بهره وری از آن شما خواهد بود.
آنچه در ادامه می خوانید راهنمایی جامع برای انتخاب گیت وی های VoIP است که شامل توضیحاتی دربارهٔ موضوعات زیر میشود:
- معرفی گیت وی های VoIP
- معرفی و تحلیل فناوری به کار رفته در گیت وی های VoIP
- معرفی انواع گیت وی های VoIP
- معرفی ویژگیهای اصلی گیت وی های VoIP
- راهنمایی در انتخاب و خرید گیت وی های VoIP
تلاش ما در تهیهٔ یک راهنمای گیت وی های VoIP به زبانی ساده، به نحوی بوده که توضیحاتی جامع در اختیار شما قرار دهیم؛ اما ممکن است در بعضی موارد، موفق به یافتن پاسخ سؤالات خود نباشید. در این مواقع کافیست با ما به نحوی که در قسمت تماس با ما شرح داده شده است، تماس بگیرید؛ متخصصان ما آمادهٔ پاسخگویی به سؤالات و رفع مشکلات شما خواهند بود.
گیت وی VoIP چیست؟
گیت وی VoIP یک سختافزار است که هدف آن تبدیل ترافیک TDM telephony شبکهٔ تلفن درون شهری (PSTN) به پکت های دیجیتال IP، جهت انتقال در یک شبکهٔ IP (مانند شبکهٔ محلی شما) است. علاوه بر این، گیت وی VoIP پکت های دیجیتال IP را نیز برای انتقال در شبکه تلفن شهری، به ترافیک TDM telephony تبدیل میکند.
گیت وی VoIP چگونه کار میکند؟
کار گیت وی های VoIP بسیار ساده است؛ این تجهیزات مانند پلی میان یک شبکهٔ IP و یک شبکه تلفن شهری کار میکنند. بسته به آنکه مبداء ترافیک صوتی کجاست، گیت وی VoIP آن را به ترافیک صوتی همخوان با مقصد (IP یاTDM) تبدیل میکند. اگر مبداء ترافیک صوتی شبکه تلفن شهری باشد، گیت وی VoIP سیگنال صوتی آنالوگ را به سیگنال دیجیتال تبدیل میکند؛ سپس این سیگنال دیجیتال بوسیلهٔ یک codec فشرده شده و به جریان های پکت تقسیم می شود. جریان های پکت بوسیلهٔ یک پروتکل سیگنال دهی (signalling) در شبکهٔ IP منتقل میشوند. اگر ترافیک صوتی از شبکهٔ IP منشاء گیرد، گیت وی VoIP پکت های دیجیتال را از حالت فشرده خارج کرده، آنها را به سیگنال دیجیتال، و در مرحلهٔ بعد به سیگنال آنالوگ تبدیل میکند تا در شبکهٔ تلفن شهری انتقال یابند.
پروتکل ها و codecهای گیت وی VoIP
حتی اگر شخصی فنی نباشید، نیاز خواهید داشت دربارهٔ پروتکل ها و codecهای گیت وی های VoIP اطلاعاتی داشته باشید. دلیل این الزام این است که یک گیت وی تنها در صورتی کارایی خواهد داشت که پروتکل ها و codecهای مورد استفاده اش، با سرویس VoIP یا سیستم تلفنی که در آن کار میکند سازگار باشد. علاوه بر این باید بدانید پروتکل یا codec مورد استفادهٔ گیت وی شما، به شدت در افزایش یا کاهش کیفیت تماس ها تاثیرگذار است.
پروتکل ها و Codecهای VoIP
پروتکل VoIP مشخص میکند یک پکت صوتی به چه صورت در شبکه منتقل میشود. هر گیت وی VoIP معمولاً از یک پروتکل پشتیبانی میکند.
رایج ترین پروتکل های VoIP عبارتنداز:
- Session Initial Protocol-SIP یک پروتکل standards-based است که بخش وسیعی از سیستمهای تلفن و سرویس های VoIP از آن پشتیبانی میکنند.
- SCCP پروتکل اختصاصی سیستم مدیریت ارتباط (Call Manager)و تلفنهای تحت شبکه سیسکو (Cisco) است.
- MGCP یکی از پروتکل های قدیمی تر VoIP است که امروز کمتر در تجهیزات مورد استفاده یا پشتیبانی قرار می گیرد.
- H.323 نیز مانند MGCP یکی از پروتکل های قدیمی است که دیگر چندان در تجهیزات استفاده یا پشتیبانی نمیشود.
codec صوتی، جریان صوتی درون یک پکت دیجیتال را فشرده میکند. علاوه بر این وظیفهٔ اصلی، codecهای صوتی دو وظیفهٔ دیگر را نیز بر عهده دارند: مشخص سازی کیفیت صدا و مشخص سازی پهنای باند مورد نیاز برای ارسال پکت. هر گیت وی VoIP معمولاً از چند codec صوتی پشتیبانی میکند.
رایج ترین codecهای صوتی عبارتند از:
- GSM- 13 Kbps
- iLBC- 15 Kbps
- G. 711- 64 Kbps
- G. 722- 48/56/64 Kbps
- G. 726- 16/24/32/40 Kbps
- G. 728- 16 Kbps
- G.729- 8 Kbps
انواع گیت وی های VoIP
دو نوع گیت وی وجود دارد که شما باید آنها را بشناسید: آنالوگ و دیجیتال.
آنالوگ
گیت وی آنالوگ برای دو هدف استفاده میشود: ۱٫ اتصال تلفنهای سنتی آنالوگ به سیستم تلفنVoIP؛ ۲٫ اتصال سیستم تلفن VoIP به شبکه تلفن شهری. برای انجام این دو هدف، گیت وی آنالوگ به دو صورت متفاوت عرضه میشود: FXS و FXO.
گیت وی FXS برای اتصال تلفنها و تجهیزات فکس به سیستم تلفن VoIP به کار میرود.
گیت وی FXO برای اتصال سیستم تلفن VoIP به خطوط تلفن شهری به کار میرود.
دیجیتال
گیت وی دیجیتال برای اتصال سیستم تلفن VoIP به خطوط صوتی دیجیتالی مانند T1/E1/BRI به کار میرود. به علاوه یک گیت وی دیجیتال برای وصل سیستم سنتی تر PBX به یک شبکهٔ IP نیز کاربرد دارد.
ممکن است تصور کنید که هر دو نوع گیت وی آنالوگ و دیجیتال یک کار را انجام میدهند. درست فکر میکنید؛ اما تفاوت اصلی بین گیت وی دیجیتال و آنالوگ واسط هایی (interface) است که هر یک برای اتصال راهکارهای تجهیزاتی مختلف به یکدیگر به کار میبرند.
قبل از بررسی دقیقتر کاربردهایی که در بالا به آن اشاره کردیم، بهتر است چند دقیقه از وقتمان را به بررسی ویژگیها و تنظیمات گیت وی های VoIP اختصاص دهیم.
ویژگیها
گیت وی های VoIP تجهیزات بسیار قدرتمندی هستند. بخش وسیعی از گیت وی های VoIP ویژگیهای زیر را پوشش میدهند:
- مطابق با چندین پروتکل شامل SIP ،H.323، و MGCP
- پشتیبانی از codecهای G.711، G.723.1، G.726، و G.729A
- مطابق با پروتکل T.38 (برای فکس)
- VAD ،CNG ،Jitter Buffer، جلوگیری از پیچیدن صدا در گوشی(Echo cancellation)
- مدیریت تحت وب
- آماده سازی خودکار شبکه برای ارائهٔ سرویس های جدید (provisioning) از طریق TFTP/HTTP
- قابلیت مسیریابی تماس (Call routing) با کمترین هزینه
این ویژگیها، امکانات استانداردی هستند که تقریباً در تمامی گیت وی های VoIP دیده میشود؛ اما هر گیت وی VoIP تفاوتهای پیچیدهای با دیگری دارد. برای کسب اطلاعات دربارهٔ یک گیت وی بخصوص، به بخش توضیحات آن محصول در سایت مراجعه کنید.
حالتهای استاندارد گیت وی VoIP
گیت وی دیجیتال | گیت وی FXO | گیت وی FXS |
۱T1, 2T1, 4T1, 8T1, 16T1 | ۴ پورت | ۴ پورت |
۱E1, 2E1, 4E1 | ۸ پورت | ۸ پورت |
۱BRI, 2BRI, 4BRI, 8BRI | ۱۶ پورت | ۱۶ پورت |
۲۴ پورت | ۲۴ پورت | |
۴۸ پورت | ۴۸ پورت |
اینکه به یک گیت وی چند پورت نیاز دارید، به تعداد خطوط و همچنین تجهیزاتی وابسته است که میخواهید به گیت وی وصل کنید. برای مثال اگر میخواهید سیستم تلفن VoIP خود را به دو خط تلفن شهری وصل کنید، به یک گیت وی آنالوگ با دو پورت FXO نیاز خواهید داشت.
کاربردهای گیت وی VoIP
گیت وی های VoIP چهار کاربرد اصلی دارند، این کاربرد ها درواقع رایج ترین و پرطرفدارترین موارد استفاده از گیت وی ها هستند.
اتصال سیستم تلفن VoIP به شبکه تلفن شهری
در تجارت، ارتباطات نقش بسیار مهمی ایفا میکند و قطعاً بدون امکان برقراری تماس نمیتوانید به حضور خود در این عرصه امیدوار باشید. در استفاده از فناوری VoIP، اگر شبکه یا اتصال اینترنت شما دچار مشکل شود، نمیتوانید هیچ تماسی برقرار کنید؛ اما در صورت مجهز بودن به یک گیت وی VoIP دیجیتال که به وسیلهٔ آن به شبکه تلفن شهری متصل میشوید، با چنین مشکلی مواجه نخواهید شد.
این تصویر نشان میدهد چگونه یک خط تلفن محلی را از دفاتر دور، مثلاً دفتر شیراز و اصفهان، برای استفاده، به سرور تلفنی دفتر اصلی که در تهران واقع شده، انتقال میدهند. هر کاربری که به سرور تلفنی تهران وصل است، میتواند با دسترسی به گروه ترانکی که در سرور تلفنی، به هر منطقه اختصاص داده شده، از این خطوط آنالوگ استفاده کند. تماس ها از تهران، از طریق فناوری VoIP (اینترنت) به شیراز و اصفهان فرستاده میشود؛ به این صورت هر یک از این مناطق تماس های محلی خود را پوشش دهی میکند. شرکت مخابرات هر منطقه نیز این تماس ها را تماس های محلی در نظر میگیرد، چرا که همهٔ تماس ها از گیت وی های FXO خارج میشود؛ بدین ترتیب هیچ تماسی، تماس از راه دور محسوب نمیشود.
تجهیز تلفنهای قدیمی به سیستم تلفن VoIP
اگر به تازگی برای خرید تلفنهای آنالوگ جدید هزینه ای متحمل شدهاید، حتماً دلتان نمیخواهد با مجهز شدن به سیستم تلفن VoIP مجبور شوید آنها را دور بریزید. استفاده از یک گیت وی FXS، به شما این امکان را میدهد که به راحتی این تلفنها را به سیستم تلفن VoIP خود وصل کنید.
تجهیز سیستم سنتی تر سرور تلفنی (PBX) به فناوری VoIP
ممکن است برای حذف کامل سیستم سرور تلفنی خود به خاطر مجهز شدن به یک سیستم VoIP آمادگی نداشته باشید؛ شاید به تازگی آن را خریدهاید یا شاید سازمان شما بهقدری بزرگ است که امکان حذف یکبارهٔ سیستم سرور تلفنی برای آن وجود ندارد. یک گیت وی VoIP آنالوگ FXS یا یک گیت وی VoIP دیجیتال میتواند سیستم سرور تلفنی فعلی شما را مجهز به فناوری VoIP کند. به این ترتیب خواهید توانست بدون نیاز به نصب یک سیستم جدیدVoIP، تماس های تحت شبکه برقرار کنید.
تصویر زیر نشان میدهد چگونه خطوط ترانکSIP، از یک سرویس دهندهٔ ترانک SIP به وسیلهٔ یک گیت وی، به یک سرور تلفنی آنالوگ انتقال داده میشود. ترانک های SIP توسط سرویس دهنده، از طریق اینترنت به شبکه محلی (LAN) و سپس از طریق گیت وی به سرور تلفنی آنالوگ فرستاده میشود. این متد جدید که تسهیل بخش تماس های تلفنی اختصاصی (DID) است، جایگزین سرویس های شبکه تلفن شهری شده، و هزینه تماس های شما را به شدت کاهش میدهد.
گسترش خطوط آنالوگ از یک نقطه به نقاطی دورتر
اگر احتیاج به انعطاف پذیری بیشتری در شبکه خود دارید، میتوانید خطوط آنالوگ را از یک نقطه تا نقاط دورتر گسترش دهید. با یکی کردن ip infrastructure و اینترنت بدون استفاده از هیچ سرور تلفنی آنالوگ یا VoIP، میتوانید این هدف را عملی کنید.
گیت وی های VoIP علاوه بر این چهار کاربرد، کاربردهای دیگری نیز دارند. در صورتی که هیچ یک از این کاربردها چیزی نیست که شما به دنبال آن هستید، با ما تماس بگیرید؛ همکاران ما در آرمان تلکام شما را راهنمایی خواهند کرد.
این تصویر نشان میدهد چگونه میتوان با استفاده از یک گیت وی FXO، سیگنالdial tone آنالوگ را از دفتر تهران به دفتر اصفهان که در آن تلفنهای آنالوگ به یک گیت وی FXS وصل اند، گسترش داد. از آنجا که هر دو گیت وی به شبکهٔ IP متصل اند، سیگنال dial tone میتواند از دفتر تهران، بوسیلهٔ اینترنت و بدون هیچ هزینه ای به دفتر اصفهان منتقل شود. بدین ترتیب یک خط تلفن متصل به پورت FXO به یک تلفن آنالوگ متصل به پورت FXS کشیده میشود.
انتخاب گیت وی VoIP مناسب در ۵ قدم
تقریباً به پایان کار رسیدهایم. آخرین مطلبی که باید در مورد گیت وی ها بدانید، طریقه انتخاب صحیح آن هاست. در این مرحله برای خرید گیت وی سؤالاتی را مطرح میکنیم که پاسخ آنها راه را برای خرید گیت وی VoIP هموار می کند:
- قدم اول : میخواهید چه کاری انجام دهید؟ انواع متنوعی از گیت وی های VoIPوجود دارد که هرکدام کاربردهای مختلفی دارد. قبل از اینکه بخواهید به سراغ انتخاب گیت وی بروید، دقیقاً نیاز خود را بشناسید.
- قدم دوم : سیستمهای دیگر شما از چه پروتکل ها و codecهایی پشتیبانی میکنند؟ برای اینکه یک گیت وی VoIP بتواند با دیگر سیستمهای شما کار کند، باید بدانید که این سیستمها از چه پروتکل و codec پشتیبانی میکنند. بعد از این باید مطمئن شوید که گیت وی مورد نظر شما نیز از آنها پشتیبانی میکند.
- قدم سوم : بودجه شما چه مقدار است؟ هرگز نباید بودجه را به عنوان فاکتور اصلی در خرید لحاظ کرد؛ اما باید این را هم در نظر داشت که قیمت گیت وی های VoIP بسیار متغیر است. اگر قبل از خرید بودجه ی بخصوصی را در نظر گیرید. به دیدگاهی واضح و منطقی در رابطه با هزینه ای که میخواهید متقبل شوید دست خواهید یافت.
- قدم چهارم : آیا میتوانید یک گیت وی VoIP را به تنهایی نصب و تنظیم کنید؟ در بخشهای پیش خواندید که گیت وی های VoIP بیشترین میزان بازگشت دهی را در میان تجهیزات VoIP دارند؛ دلیل این اتفاق این است که بیشتر مردم حداقل در زمان نصب و تنظیم گیت وی نمیدانند با آن چه کنند. پیشتر از آنکه برای خرید گیت وی اقدام کنید، حتماً در فکر کمک گرفتن از یک متخصص برای نصب و تنظیم آن باشید.
- قدم پنجم : پشتیبانی و مدت وارانتی گیت وی به چه صورت است؟ مهم است بدانید که هر یک از تجهیزات VoIP چه مدت وارانتی دارند. این باعث میشود هنگامی که اتفاقی برای تجهیزات رخ می دهد، مثلاً می شکند، اطمینان داشته باشید که از شما پشتیبانی میشود. داشتن سؤال و مشکل بعد از خرید امری بسیار رایج است؛ بنابراین مطمئن شوید از هر شرکتی که خرید میکنید دارای پشتیبانی پس از فروش است.
نظرات کاربران