سخنگوی دولت در ابتدای این نشست گفت: «در حوزه ارتباطات توسعه دولت الکترونیک، توسعه زیرساخت، به ویژه شبکه ملی اطلاعات، دنبال شده که این شبکه تا امروز پیشرفتهای بسیار زیادی داشته است.» وزیر ارتباطات نیز درادامه این نشست اعلام کرد که میزان پیشرفت شبهملی اطلاعات در ابتدای دولت سیزدهم ۲۰ درصد بوده است که در سه سال اخیر با رشد سهبرابری به پیشرفت ۶۰ درصدی رسیده است.
عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، درباره اقدامات انجامشده در حوزه ICT توضیحات بیشتری داده و به دستاوردهای وزارتخانهاش در حوزه توسعه زیرساختهای ارتباطی، اقتصاد دیجیتال و صنعت فضایی اشاره کرد.
زارعپور به تلاش مجموعه وزارت ارتباطات برای بهبود وضعیت اینترنت، بهعنوان یکی از اصلیترین اهداف، اشاره کرد و توضیح داد که برای تحقق این هدف در سه سال گذشته تلاشهای زیادی برای توسعه زیرساختهای ارتباطی انجام شده است:یکی از دغدغههای مردم سرعت و کیفیت اینترنت و دسترسی به شبکه است و برای تحقق آن کارهای بزرگی انجام شده. در لایههای دسترسی، تجمیع، شبکه مادر ارتباطی و دروازههای ورودی اینترنت به کشور در دولتهای گذشته سرمایهگذاری خوبی انجام نشده بود؛ اما در این دولت اقداماتی در این راستا صورت گرفت.
با وجود تلاشهایی که زارعپور برای بهبود وضعیت اینترنت به آنها اشاره میکند؛ اما مردم هنوز از وضعیت، کیفیت و سرعت اینترنت گلایه دارند و این بهبود را در تجربه روزمره خود احساس نمیکنند.حتی بررسیهای کارشناسان و رادارهای داخلی و خارجی که وضعیت اینترنت را نشان میدهند، در برخی مواقع، مانند آنچه در اواخر اردیبهشت تا اوایل خرداد ۱۴۰۳ رخ داد، اختلالات گسترده روی شبکه اینترنت کشور را نشان میداد. وزیر ارتباطات درخصوص چرایی وقوع اختلال ناشی از کاهش ترافیک IPv6 در شبکه اینترنت کشور به خبرنگار زومیت گفت:ما در وزارت ارتباطات تلاشمان افزایش کیفیت و سرعت شبکه اینترنت کشور است؛ بنابراین، کسی که بهدنبال توسعه است، بهدنبال اختلال نیست. گاهی اوقات در جریان این توسعهها ممکن است اتفاقی بیفتد و اختلالی ایجاد شود. درمورد IP نسخه ۶ تستهایی در حال انجام روی شبکه بود که بهسرعت برگشت خورد و شبکه به حالت عادی برگشت. شبکه مثل موجود زنده دائماً در حال توسعه و تغییر است و نصب تجهیزات یا فناوریهای جدید یا طی انجام تغییر و تحولات اتفاقاتی میافتد که بهسرعت مدیریت میشود.
او درادامه تصریح کرد: «هیچکس در وزارت ارتباطات بهدنبال ایجاد اختلال نیست و هرکسی که بخواهد حتی سهواً ایجاد اختلال کند، برخورد و مشکل را بهسرعت برطرف خواهیم کرد.»
اصلیترین تلاش وزارت ارتباطات برای تحقق این هدف پیگیری پروژه فیبر نوری بوده است که وزیر ارتباطات آن را «بزرگترین پروژه تاریخ ارتباطات کشور» میداند و اضافه میکند: «فراهمکردن مقدمات این پروژه یک سال طول کشید و از حدود یکونیم سال قبل این پروژه به مرحله عملیاتی رسیده است. کار اجرایی در ۶۰۰ شهر آغاز شده و پروژه فیبر نوری در ۴۰۰ شهر عملیاتی شده است.»بهگفته او، هدف دولت در ابتدای تحقق پروژه فیبر نوری اول ایجاد پوشش فیبر نوری تا در منزل مردم بود و سپس، برقراری اتصال به شبکه فیبر نوری. تا امروز هم بهگفته او، برای ۵/۷ میلیون خانوار پوشش فیبر نوری ایجاد شده است.
نرخ اتصال فیبر نوری فقط ۱۰ درصد است
با وجود تلاشهای صورتگرفته برای راهاندازی پروژه فیبر نوری، هنوز میزان استفاده از اینترنت مبتنیبر فیبر نوری در کشور چشمگیر نیست. زارعپور در پاسخ به خبرنگار زومیت درباره چرایی این وضعیت گفت:سیاست ما این بود که در گام اول این طرح پوشش را بهاندازه مشخصی برسانیم و بعد تبلیغ و تحریک تقاضا را انجام دهیم؛ چون تا وقتی سرویس وجود نداشته باشد، تبلیغ آن نمیتواند مؤثر باشد. ما گام اول را برداشتهایم و برنامه امسالمان هم این بود که درکنار افزایش پوشش، افزایش اتصال را هم جلو ببریم. این نرخ اتصال الان پایین و شاید حدود ۱۰ درصد است. هدفمان این بود که این میزان را امسال به ۲۰ تا ۳۰ درصد برسانیم. امیدواریم دولت بعدی این مسیر را دنبال کنند. زیرساختهای این پروژه کاملاً فراهم است و اگر ارادهای برای پیشبرد آن وجود داشته باشد، بهراحتی میتوانند برای کل کشور پوشش ایجاد کنند.
– عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات
هرچند عدهای اعتقاد دارند هزینه گران تهیه اینترنت فیبر نوری باعث شده تقاضا برای آن کم باشد، زارعپور میگوید «در مناطقی که زیر پوشش فیبر نوری قرار گرفتهاند، هر مشترک برای برخورداری از اینترنت فیبر نوری فقط لازم است هزینه مودم و سرویس ماهیانهای که میخرد، بپردازد.»
بهگفته او، حتی درمورد هزینه سرویس هم به اپراتورها دستور داده شده تا بستههای مختلف تعریف کنند و بعضی از اپراتورها حتی هزینه مودم را هم بهشکل قسطی روی سرویس حساب میکنند. بنابراین، وزیر ارتباطات اعتقاد دارد که «تهیه اینترنت فیبر نوری هزینه زیادی برای مردم ندارد» و فقط تبلیغ و فرهنگسازی و تحریک تقاضا نیاز است تا مردم به استفاده از این فناوری روی بیاورند.
درکنار شبکه فیبر نوری وزیر ارتباطات به راهاندازی ۲,۰۰۰ سایت ۵G در کشور اشاره میکند و میگوید برنامه وزارتخانه این بود که این تعداد را تا پایان سال ۱۴۰۳ به ۶,۰۰۰ سایت ۵G برساند. زارعپور درادامه میگوید: «شبکه انتقال کشور در سه سال گذشته بیش از سه دهه اخیر توسعه پیدا کرده و ظرفیت این شبکه از ۳۱/۵ ترابیتبرثانیه دو برابر شده و به ۶۴ ترابیتبرثانیه رسیده است.»
بهگفته او، ظرفیت شبکه IP کشور نیز به ۵۶ ترابیتبرثانیه رسیده است. همچنین، ظرفیت دروازههای ورودی اینترنت کشور دو برابر شده و درنتیجه آن، دو برابر نیاز کشور اینترنت تأمین شده است. بههمیندلیل، وقتی قطعی در اینترنت یا تجهیزات رخ میدهد، هیچ اختلالی در شبکه بهوجود نمیآید و اینترنت قطع نمیشود.»
وزیر ارتباطات روند اپراتورها در بهبود وضعیت اینترنت را صعودی دانست و توضیح داد: «اگر قرار بود تعرفه اینترنت را متناسب با نرخ تورم ۶ سال اخیر افزایش دهیم، قیمت اینترنت باید ۵ تا ۶ برابر میشد؛ اما فقط ۳۴ درصد تعرفه اینترنت را افزایش دادیم و این افزایش تعرفه را به بهترکردن وضعیت اینترنت توسط اپراتورها مشروط کردیم. درحالحاضر، همراه اول ۲۱ درصد و ایرانسل ۱۵ درصد بهبود داشتهاند.»
در زمان گرانشدن تعرفه اینترنت وزارت ارتباطات بهبود ۳۰ درصدی وضعیت اینترنت تا پایان خرداد را از اپراتورها قول گرفته بود. حالا این بهبود وضعیت کمتر از این میزان اعلام شده است. زارعپور در این خصوص میگوید: «شاید تا پایان خرداد دقیقا ۳۰ درصد بهبود انجام نشود؛ اما این روند صعودی است و همانطورکه وعده داده بودیم، تا پایان سال ۱۴۰۳ وضعیت اینترنت باید ۵۰ درصد بهتر از دیماه ۱۴۰۲ شود؛ درغیراینصورت، اپراتورها جریمه خواهند شد.»
زارعپور: در دولت سیزدهم برخلاف دولت قبل اینترنت کشور قطع نشد
زارعپور در بخش دیگری از صحبتهای خود به این موضوع اشاره کرد که در مدت سه سال فعالیت دولت سیزدهم برخلاف دولت قبلی هیچگاه اینترنت کشور قطع نشد. او دراینباره گفت:در زمان دولت گذشته، در آبان ۱۳۹۸ خاطرتان هست که اینترنت کشور چند روز قطع شد. در دولت سیزدهم ما با وجود درخواست نهادهای امنیتی مبنیبر قطع در سال ۱۴۰۱، این اتفاق هیچوقت رخ نداد و تنها در برخی ساعات روز اینترنت محدود شد. حتی در زمان اعمال این محدودیتها هم سکوهای داخلی قطع نشدند و دردسترس مردم قرار داشتند.
زارعپور همچنان بهدنبال رفع تحریم گوگلپلی است.یسی زارعپور که پیشازاین از تلاش برای رفع فیلتر گوگل پلیاستور خبر داده و گفته بود که کمیته فیلترینگ دو مرتبه درخواست رفع فیلتر این پلتفرم را رد کرده است، امروز هم در پاسخ به پرسش خبرنگار زومیت درباره تلاش برای رفع فیلتر این پلتفرم گفت:«همچنان بهدنبال رفع فیلتر گوگلپلی هستم؛ چون ضرر فیلتربودن آن بیشتر از مزیتش است. هرچند باید بهدنبال پاسخگوکردن کشورها و پلتفرمهای خارجی باشیم، برخی پلتفرمها قابلیت بازنگری دارند. باید در بعضی سیاستها بازنگری شود تا خودمان را محدود نکنیم.»
افزایش سهم اقتصاد دیجیتال از ۴/۶ به ۷/۹ درصد
عیسی زارعپور درادامه به افزایش سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص ملی اشاره کرد و گفت: «یکی از افتخارات این دولت آن است که تمام قد کنار ظرفیتهای داخلی ایستاد و با همین ایستادگی اکنون سهم اقتصاد دیجیتال از ۴/۶ به ۷/۹ درصد رسیده است.»او به آییننامه حمایت از سکوها و کسبوکارهای داخلی که کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال در دولت سیزدهم تصویب کرد، نیز اشاره کرد و گفت درنتیجه این حمایتها بوده که درحالحاضر بیش از نیممیلیون کسبوکار جدید به پلتفرمها و پیامرسانهای بومی اضافه شده و ارزش تراکنشهای تجارت الکترونیکی نیز در سال گذشته درمقایسهبا زمان شروع کار دولت سیزدهم ۷۰ درصد رشد کرده است.
وزیر ارتباطات درباره شرایط فعالیت اینترنت ماهوارهای در کشور نیز باردیگر بر لزوم رعایت قواعد سرزمینی اشاره کرد و توضیح داد که پس از درخواست ایران از ITO برای مشروطشدن فعالیت اینترنت ماهوارهای استارلینک به کسب مجوز از کشور، ITO فعالیت شرکتهای ارائهدهنده اینترنت ماهوارهای در همه کشورها را منوط به دریافت مجوز از آن کشورها کرد.او درادامه به شرکت ارائهدهنده سرویس اینترنت ماهوارهای Yahlink اشاره کرد و گفت: «این شرکت قواعد سرزمینی ما را پذیرفته و امضا کرده است و درحالحاضر در حال طیکردن مراحل گرفتن مجوز است تا در ایران فعال شود.»
نظرات کاربران