سالها است که سایتهای Pay to click (پرداخت در ازای کلیک روی تبلیغات) از نوع خارجی در حال فعالیت هستند. اگرچه تبلیغات کالاهای داخلی در کانالهای ماهوارهای ممنوع است، اما همچون بسیاری از موارد ممنوع و در حال اجرای کشور، بهتازگی نمونههای داخلی آنها نیز با تبلیغات گسترده در کانالهای ماهوارهای فارسیزبان و فضای مجازی سعی دارند کاربران ایرانی را به خود جذب کنند.
برای آنهایی که تجربه فعالیت در سایتهای «پرداخت در ازای کلیک روی تبلیغات» را دارند، تجربه ثابت کرده که اپلیکیشنها و سایتهای اینچنینی عمدتا کلاهبردار هستند و البته نمونههای غیرکلاهبردار نیز مبلغ کمی در ازای تماشای تبلیغات میدهند، بهطوری که عملا هزینه برق مصرفی کاربر هم تامین نمیشود.
با این وجود **اما نمونههای داخلی سایتهای پرداخت در ازای کلیک، این روزها در داخل کشور سر برآوردهاند، که اگرچه در زمره فعالیت شرکتهای هرمی قرار نمیگیرند اما از جمله کسبوکارهای مشکوک بوده و برخی از آنها با توسعه مدل تجاری خود مدعی هستند که در ازای بازاریابی اجناس و خدمات شرکتهای دیگر نیز به مشترکان خود پول میدهند.** اگرچه شاید روی کاغذ این طور بهنظر برسد که با کار در این سبک سایتها و اپها حتی بتوان به درآمد میلیونی در ماه رسید، اما واقعیت غیر از این است و نهتنها وعده میلیونر شدن با این روش بسیار غیرواقعی است بلکه حتی رسیدن به درآمدی ثابت هم باتوجه به شرایط تعریفشده تقریبا ناممکن است.
با این وجود آمار بالای دانلود اپهایی که این مدل شبهتجارتها را ارایه میدهند گویای این امر است که نوجوانان و افرادی که عموما بیکارند و بهدنبال کسب درآمدهای یکشبه و آسان هستند، فریب تبلیغات آنها را خوردهاند و به اشتباه تصور کردهاند مثلا با روزی پنج یا شش ساعت کار در چنین سایتها یا اپهایی میتوانند به درآمد ماهیانه ثابت تا یک میلیون تومان و حتی بیشتر دست پیدا کنند و با ثبتنام در این اپها و سایتها، پول، وقت و انرژی خود را هدر میدهند.
نحوه کار پرداخت در ازای کلیک خارجی
در حال حاضر هزاران سایت در زمینه «پرداخت در ازای کلیک» فعالیت میکنند که به سایتهایpay2click (PTC), Pay2read (PTR) یا Pay2search (PTS) معروف هستند. نحوه کار با آنها هم بسیار ساده بوده و همین موجب توجه طیف گستردهای از کاربران در سراسر جهان، بهخصوص در کشورهای جهان سوم به آنان شده است. با عضو شدن در این سایتها روزانه تعدادی نامه به ایمیل کاربر ارسال میشود که کاربر با باز کردن لینکهای موجود در آن به سایت تبلیغاتی مربوطه متصل میشود و پس از گذشت چند ثانیه (معمولا بین ۵ تا ۱۲۰ ثانیه) مبلغی برای کاربر منظور میشود و پس از آنکه موجودی وی به حد نصاب تعیینشده توسط سایت رسید، کاربر امکان مییابد که درخواست واریز وجه به حساب الکترونیکی خود را بدهد.
در خصوص بسیاری از این سایتها درست در همین نقطه است که با واریز نشدن وجه درخواستی، کاربر متوجه کلاهبردار بودن آنها میشود. البته تعداد بسیار محدودی از این سایتها وجه را برای کاربر واریز میکنند، اما باتوجه به نرخ بسیار پایین تعیینشده برای تبلیغ (برای مثال، یکصدم یا یکهزارم سنت) در عمل اگر کاربر هر روز پنج یا شش ساعت هم برای دیدن تبلیغات وقت بگذارد، آخر ماه فقط چند دلار نصیبش میشود که برای برداشت آن هم باید صبر کند تا پولش به حد نصاب تعیینشده برسد.
برخی از این سایتها البته مدعی هستند که بهازای هر مشتری جدیدی که کاربر به سایت یا اپلیکیشن معرفی کند نیز کمیسیونی برای وی در نظر میگیرند و میزان این کمیسیون به تعداد کسانی بستگی دارد که معرفی میکند. این سایتها بعضا مدعیاند تا ۱۰ زیر مجموعه کاربر را بین ۱ تا ۵۰ درصد کمیسیون میدهند. برای مثال، اگر شما ماهیانه ۳۰ دلار از این طریق درآمد داشته باشید و بتوانید ۱۰ نفر را به این کار تشویق کنید و آنان نیز ۳۰ دلار در ماه کسب درآمد کنند و این سایت ۵ درصد کمیسیون به اولین زیرمجموعه شما بدهد، در این صورت ۴۵ دلار بهعنوان کمیسیون به حساب شما منظور خواهد شد و به ترتیب اگر هر کدام از آنها نیز بتوانند ۱۰ نفر زیر مجموعه پیدا کنند، این ۱۰۰ نفر زیرمجموعه مرتبه دوم شما خواهند شد و اگر این شرکت به زیرمجموعه دوم ۵ درصد کمیسیون بدهد، شما ۱۵۰ دلار از بابت فعالیت آنها دریافت خواهید کرد.
**اگرچه توجه به این سبک ادعاها میتواند برای برخی بسیار جالب توجه و وسوسهانگیز باشد، اما واقعیت این است که یک حساب ساده نشان میدهد که در صورت صحت این ادعا به محض آنکه زیرمجموعههای کاربر به ۱۰ برسد، هزینهای که سایت باید به کاربر و زیر مجموعههایش پرداخت کند، آنقدر زیاد خواهد بود که عملا باعث ورشکستگی آن میشود؛ لذا شکی در نادرستی این سبک ادعاها وجود ندارد.**
دیگر روشهای سایتها و اپهای مشابه خارجی
کسب درآمد از طریق جستوجو در یک سایت، کسب درآمد با روش کلیک کردن روی بنرهای تبلیغاتی، کسب درآمد از طریق پر کردن فرمهای نظرخواهی و آماری از جمله دیگر روشهایی هستند که سایتهای خارجی در این سالها با آنها به کاربران وعده کسب درآمد میلیونی میدهند و صدالبته که عمدتا نیز این وعدهها عملی نمیشوند.
برخی دیگر از مهمترین فعالیتهای سایتهای تبلیغی که مدعیاند با آنها میتوانید کسب درآمد کنید، عبارتند از:
* کسب درآمد از طریق خرید کردن اینترنتی (شرکت در قبال عضویت شما اجناس فروشی خود را با درصد قابل توجهی تخفیف به شما میدهد یا اینکه اگر شما شخصی را معرفی کنید و او خریدی داشته باشد، از سود خرید او به شما درصدی تعلق میگیرد.)
* کسب درآمد از طریق معرفی کردن دیگران به سایتها و اپلیکیشنهای کسب درآمد
*کسب درآمد از طریق بازیهای اینترنتی (فرد در ازای بردن در بازی پول دریافت میکند.)
* کسب درآمد از طریق ثبتنام در سایتهای اینترنتی
* کسب درآمد از طریق سایتهای HYIP (این سایتها بابت پرداخت پول به کاربر سود میدهند. برای مثال، میگویند اگر ۱۰۰ دلار بدهید، روزانه ۳ دلار و برای ۱۰۰ روز به شما پرداخت میکنیم. نکته قابل توجه اما آن است که تمامی این نوع سایتها بعد از مدتی سایتشان را میبندند و پرداختی را انجام نمیدهند.)
نحوه کار سایتها و اپهای کسب درآمد داخلی
اما در همین چند ماهه به یکباره چند سایت و اپلیکیشن داخلی برای کسب درآمد اینترنتی معرفی و ارایه شده است که نگاهی گذرا به شیوه عمل آنها روشن میکند حتی اگر این اپها و سایتها به تعهدات خود عمل کنند، با توجه به نحوه عمل آنها درآمد بسیار ناچیزی برای کاربران خواهند داشت.
در بیشتر نمونههای داخلی شیوه کار به اینگونه است که کاربران میتوانند از طریق فروش محصولات و کالاها و خدمات، دیدن تبلیغات و بهاشتراکگذاری اپلیکیشنها (App Sharing) کسب درآمد کنند. اگرچه در ظاهر این موضوع وسوسهکننده بهنظر میآید، اما واقعیت این است که با توجه به شرایط قرار دادهشده، در عمل رسیدن به یک درآمد ماهانه ثابت و قابل توجه رویایی بیش نیست.
برای مثال، در یکی از این اپهای داخلی برای فروش کالا پورسانت به فرد تعلق میگیرد، اما قیمت کالا چندبرابر ارزش واقعی آن تعیین شده است.
**در خصوص شیوه کسب درآمد از دیدن تبلیغات نیز اگرچه گفتهشده درآمد حاصل از مشاهده و بازکردن تبلیغات بهصورت ماهیانه به کیف پول فرد واریز میشود، اما تعداد تبلیغات نمایش دادهشده در هر روز از تعداد انگشتان دست فراتر نمیرود که با احتساب رقم حدود ۵۰ تومانی برای دیدن هر تبلیغ، فرد نهایتا تا پایان روز فقط ۵۰۰ تومان درآمد به دست آورده است و حتی اگر هر روز این کار را انجام دهد، ماهانه نهایتا ۱۵ هزار تومان درآمد خواهد داشت.**
از سوی دیگر، درآمد حاصل از بهاشتراکگذاری اپلیکیشن (App Sharing) تنها بعد از نصب و فعالسازی اپلیکیشن توسط فرد دعوتشده به اعتبار کیف پول افزوده میشود و صرف دیدهشدن تبلیغ هیچ امتیازی نخواهد داشت. جالب آنکه حتی اگر فرد اپ را نصب کند، چیزی بین ۸۰ تومان تا ۵۰۰ تومان (بسته به اپ مورد استفاده) به کاربر اختصاص مییابد که چون مجاب کردن فرد به نصب یک اپ کار زمانبری است، عملا هیچ فایدهای ندارد.
در یکی از این اپهای کسب درآمد داخلی، هر یک از اعضا میتوانند آشنایان خود را برای فعالیت و کسب درآمد به این برنامه دعوت کنند و هر دو طرف این دعوت (در صورت عضویت کامل فرد دعوتشده)، بهازای هر دعوت مبلغ ۲ هزار تومان دریافت کنند. البته از آنجا که هر فرد برای ثبتنام باید چیزی حدود ۴۰ هزار تومان به توسعهدهنده اپلیکیشن واریز کند، در حقیقت تازه بعد از معرفی ۲۰ نفر هزینه ثبتنام خود را در میآورد. از سوی دیگر این شیوه چیزی شبیه فعالیت سایتهای هرمی نیز هست که علاوه بر غیرقانونی بودن میتواند باعث بروز مشکلات اقتصادی در کشور نیز بشود.
مرور نظر قربانیان اپهای داخلی کسب درآمد
با توجه به تبلیغات گسترده اپهای کسب درآمد داخلی در شبکههای ماهوارهای و نیز در فضای مجازی کاربران هم بهوفور به بالا و پایین تجارت آنها پرداخته و آن را بررسی کردهاند. در فرومها، شبکههای اجتماعی و حتی در بخش نظرات سایتهایی که به بررسی این اپها پرداختهاند، کاربران نظر خود را در خصوص آنها اعلام کردهاند. جالب آنکه دید بیشتر کاربران به این اپها در همین مدت کوتاه منفی شده و کسانی که تجربه کار با آنها را داشتهاند، به گلایه از این اپهای تازه متولدشده که تبلیغات خود را در بوق و کرنا کردهاند پرداختهاند؛ البته بعد از پرداخت پول و زیان!
یکی از کاربران در یک فروم اینترنتی در خصوص این اپها نوشته: اپ (…) رسما کلاهبرداری است. اینها از همان شرکتهای هرمی هستند، فقط میخواهند جیب مردم را خالی کنند، اولش ۳۹ هزار میگیرند بعد هم میگویند عضو معرفی کنید و محصولاتشان هم اصلا جالب نیست.
کاربری دیگر اما در صفحه شبکه اجتماعی خود نوشته: هرچقدر تبلیغات نگاه میکنم پولی به حسابم نمیآید، وقتی هم که میخواهم پول به کارتم انتقال بدهم میگویند بهدلیل تعطیلات عید پول نمیریزیم. به نظرم این اپ کلاهبرداری است.
کاربری دیگر اما در مورد یکی از اپهای داخلی کسب درآمد اینترنتی نوشت: در کانال تلگرام این اپ با کارکرد برنامه آشنا شدم، این برنامه به چند دلیل خیلی شبیه برنامههای کلاهبرداری هست: ۱. به چه دلیل باید اول کار ۳۹ هزار تومان پرداخت کنم که بتوانم آگهیها را ببینم. معمولا در دنیا کسی که اجناسش را آگهی میکند هزینه تبلیغات پرداخت میدهد نه کسی که آگهی میبیند ۲. اجناس فروشگاهشان را در آگهی کانال تلگرامی دیدم که قیمت آنها فوق نجومی است؛ مثلا برای جعبه دستمال کاغذی ۱۴۰ هزارتومان قیمتگذاری کردهاند. بهنظر من دانلود نکنید، چون این برنامه برای خالی کردن جیب مردم است و هیچ سودی ندارد.
دروغ بزرگ رسیدن به درآمد میلیونی
با نگاهی اجمالی به بیش از صدها نظر در شبکههای اجتماعی اینطور بهنظر میرسد که بیش از ۹۰ درصد کاربران، بهخصوص آنهایی که کار با اپهای کسب درآمد بهویژه انواع داخلی آن را تجربه کردهاند، گواه به اتلاف وقت و انرژی و البته پول خود در کار با آنها داده و این اپها یا سایتها را کلاهبرداریهای عصر ارتباطات معرفی میکنند.
عده بسیار محدودی نیز که موفق به کسب درآمد شدهاند میگویند که اگر وقت و انرژی خود را روی هر کار دیگری میگذاشتند بدون شک درآمد بهمراتب بیشتری کسب میکردند و از کار کردن در این اپها و سایتهای کسب درآمد آنلاین کلیکی پشیمان هستند.
پیش از این بارها مسوولان و متولیان کشور در خصوص بیاعتمادی به شرکتهای هرمی و سایتهای کسب درآمد اینترنتی خارجی مطالبی را مطرح کردهاند، اما حالا با فعال شدن نمونههای داخلی انتظار میرود بار دیگر روشنگریهای لازم در این خصوص توسط مسوولان امر انجام شده و با افرادی که احیانا با ساختن و ارایه اپهای اینچنینی از اعتماد کاربران ایرانی سوءاستفاده میکنند، برخورد جدی و عاجل داشته باشند.
**اگرچه وقتی خبری از برخورد با قمارخانههای اینترنتی و تبلیغات علنی و گسترده آنها در فضای سایبری نیست، انتظار برای برخورد با کسبوکارهای مشکوکی که میلیاردها تومان جیب کاربرانشان را به بهانه کار و بازاریابی خالی میکنند، انتظاری عبث و بیفایده است. از اینرو همچون همیشه به کاربران هشدار میدهیم که تعلل و بیتوجهی در برخورد با این کسبوکارها را به حساب سوءاستفاده گردانندگان آنها در قانونی بودن فعالیتشان نگذاشته و پول و وقت و انرژی خود و نزدیکانشان را به هدر ندهند.**(منبع : هفته نامه عصرارتباط)
نظرات کاربران