مدتهاست که تماس تصویری سوژه بحث نمایندگان مجلس، مسئولان، خبرگزاریها، تشکلهای مرتبط و غیر مرتبط، شبکههای اجتماعی و حتی مجلات طنز و فکاهی شده است، اما ورود این تکنولوژی به ایران ناگفتههایی هم دارد. بهمن ماه سال ۱۳۹۰ که اپراتور سوم شروع به کار کرد، همه از این موضوع خوشحال بودند که علاوه بر افزایش کیفیت مکالمه صوتی، سرعت بالای انتقال و اینترنت پرسرعت، مکالمه تصویری که یکی از امکانات جذاب فناوری نسل سوم تلفن همراه است در آن از ابتدا و به صورت پیشفرض فعال است، اما حدود ۱۶ ماه پس از راهاندازی شبکه این اپراتور در روزهای داغ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۹۲، به بهانه موجود نبودن پیوست فرهنگی این امکان غیرفعال شد.
برخی نمایندگان مجلس و گروههای سیاسی، این امکان نسل سوم تلفن همراه را برهم زننده بنیانهای خانواده بیان کردند و برخی دیگر نیز آن را ورود به حریم شخصی افراد میدانستند. اما به راستی دلیل یا دلایل اصلی تماس تصویری چه بوده که هنوز به صورت رسمی از طرف مسئولان امر برای مردم و رسانهها تبیین نشده است؟
هر فناوری آسیب خاص خود را دارد
اولین نکته این است که از بسیاری فناوری موجود در کشور استفاده نادرست شدهاست که برخی از آنها خطرات بسیاری برای سلامت و جان هموطنان ما داشته، ولی از استفاده آنها جلوگیری نشده است. فناوری برق و خطر برق گرفتگی، گاز و کشنده بودن آن، فناوریهای شیمیایی و اسیدپاشیهای متعدد، تلفن و مزاحمتهای تلفنی رایج و همچنین خودرو و تصادفات جادهای بسیار تنها بخشی از فناوریها و خطرات آن در کشور است.
دریافت تماس تصویری، اختیاری است
دومین نکته اعلام نکردن خاصیت اختیاری بودن برقراری امکان تماس تصویری است. یعنی اگر شخصی بخواهد تماس تصویری با فرد دیگری برقرار کند، اگر فرد پذیرنده تماس امکان تماس تصویری (Video Call) را تایید یا فعال نکند، هیچگونه تصویری رد و بدل نمیشود و تنها تماس صوتی برقرار خواهد بود؛ پس نباید نگران تجاوز به حریم شخصی با آن بود.
تماس تصویری در تلفن ثابت
سومین نکته این است که از سالها قبل امکان برقراری تماس تصویری توسط تلفن ثابت فراهم شدهاست. سال ۱۳۸۰ توسط شرکت «کیش لید تک» تلفنهای مخصوص این کار وارد کشور شد و همان سالها در سریال طنز معروف آن سالها یعنی «زیر آسمان شهر» تبلیغ شد، ولی هیچ مخالفت و برخورد قانونی با این پدیده نشد.
تماس تصویری ۳G در اکثر گوشیها نیست
بیشتر تلفنهای همراه هوشمند با سیستمعامل اندروید و دیگر سیستمعاملهای تلفن همراه که بخش عظیم بازار ایران را در اختیار دارند، قابلیت تماس تصویری از طریق شبکه ۳G را نداشته و این امکان فقط بر روی برخی گوشیهای برندهای معتبر دیده میشود، پس تماس تصویری ۳G در اکثر گوشیها ممکن نیست.
اپراتورها مسئول آموزش فرهنگی نیستند
و آخرین نکتهای که باید به آن اشاره کرد این است که یک اپراتور مسئول آموزش فرهنگی جامعه نیست که پیوست فرهنگی طراحی کرده و مشترکان را به رعایت محتوای آن موظف کند، بلکه نهادهای آموزشی و فرهنگی جامعه همچون وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، صدا و سیما و دیگر نهادهای فرهنگی و آموزشی جامعه موظفند فرهنگ استفاده از فناوریها را در سطوح مختلف جامعه رواج دهند تا نگرانی مسئولان فرهنگی کشور برطرف شود.
نظرات کاربران